Osnovni sud

Priština: Srbin i u ponovljenom postupku osuđen na 10 godina

  • Извор: СРНА
  • 11.11.2022. 17:42

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića ponovo na 10 godina zatvora zbog, kako se navodi u presudi, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u ponovljenom postupku.

Ovakva odluka je uslijedila jer je prvobitno Apelacioni sud odbio presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje zbog brojnih povreda postupka.

Vukovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da je njegov klijent osuđen zbog navodnog silovanja Albanke u opštini Vučitrn tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, što je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takvu vrstu zločina.

On je za RTS izjavio da i tokom ponovljenog postupka nije bilo dovoljno dokaza za takvu presudu, tvrdeći da je sud precenio dokaze.

Advokat je najavio žalbu i u ovom slučaju, verujući da će rezultat biti isti kao i u prvom postupku jer ovakva presuda koja nije zasnovana ni na jednom dokazu ne bi smjela da opstane.

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999. godine.

PRESUDA POKUŠAЈ VЈEŠTAČKE SIMETRIЈE SA ZLOČINCIMA TERORISTIČKE OVK

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ocijenila je da presuda Vukotiću predstavlja pokušaj vještačke simetrije sa zločincima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, čijim se liderima sudi za gnusne zločine protiv Srba.

Uz ocjenu da se iz ove presude ne može isključiti politički uticaj koji je pratio i cijeli prvi proces Vukotiću, iz Kancelarije ističu da će advokat koga je angažovala uložiti žalbu na ovu presudu, jer Vukotić zaslužuje pravo na pravično suđenje.

Riječ je o ponovljenom suđenju zbog brojnih povreda procesnih prava Vukotiću na prvom suđenju, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Тагови:
  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм