Muškarac iz Gradiške

Pritvor osumnjičenom za obljubu štićenice Doma "Rada Vranješević"

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2022. 19:21

Dvadesetjednogodišnji Petar Lj. iz Gradiške osumnjičen je da je u Banjaluci, kod Zelenog mosta, obljubio trinaestogodišnju štićenicu Doma Rada Vranješević. Mediji prenose da su se maloljetnica i osumnjičeni muškarac dopisivali putem Fejsbuka, dogovorili sastanak, a onda je došlo do obljube.

Okružno javno tužilaštvo je predložilo pritvor, a sud potvrdio da to bude mjesec dana. Dva mjeseca je trebalo da se otkrije i ovaj slučaj. Ovaj put, policija i Centar za socijalni rad rade zajedničkim snagama.

"Zajedno sa njima postupali smo po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva u smislu prikupljanja određenih informacija, saslušanja određenih lica, pribavljanja medicinske dokumentacije. Sve smo zajedno, uz izvještaj i uz sprovođenje osumnjičenog lica, dostavili u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka", kaže Jovan Stojičić, načelnik Sektora kriminalističke policije u PU Banjaluka.

Ovo je treća obljuba nad maloljetnicama iz Doma koja potresa javnost samo u ovoj godini. Uprkos ovakvim vijestima, iz Doma opet uvjeravaju da su adekvatno reagovali. Tvrde da rade sve u interesu štićenika bez obzira što svako malo ispliva sve šokantiniji slučaj.

“Preduzete su i sve neophodne mjere u cilju očuvanja emocionalne stabilnosti djece i mladih, kao i prevencije razvoja društveno neprilagođenih oblika ponašanja. Obezbijeđene su mjere u cilju zaštite fizičke, zdravstvene i psihosocijalne sigurnosti djece i mladih”, kažu u JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja Rada Vranješević.

Ne treba da se čeka da djeca prijave. Trebalo bi da se prepozna da imaju problem, oni to ponašanjem pokažu, poruka je zamjenika ombudsmana za djecu.  

"Nesporno je da ovdje postoji odgovornost počinioca, ali ja opet kažem, šteta je nastupila i tom djetetu se mora pomoći na način da se pošalje poruka i drugoj djeci da je sistem tu, da će počinilac biti kažnjen, a da će njima biti obezbijeđena potrebna pomoć", kaže Nada Grahovac, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Kakva je situacija u Domu, dovoljno govori da su dva portira uhapšena zbog seksualnog uznemiravanja štićenica, jedna djevojčica je pobjegla sa bračnim parom, a posebno uznemirujuća vijest je bio pokušaj samoubistva jedne štićenice. Bilo je i nestanaka. Na svu sreću, policija je u tim slučajevima na vrijeme reagovala.

Тагови: