Tužilaštvo BiH

Priznali da su primili mito prilikom uvoza arapskih konja u BiH

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2023. 16:06

Nedžad Omerović (49), Stevan Teletina (54) i Miroslav Bovan (59) sporazumno su priznali krivicu za koruptivno krivično djelo primanja mita ili drugog oblika koristi prilikom uvoza rasnih arapskih konja u BiH kao i za neprijavljivanje krivičnog djela te ih je Sud BiH osudio uslovno te novčanim kaznama.

Optuženi Omerović, kao carinski službenik UIO BiH, optuženi Bovan, kao radnik Granične policije BiH, koji je u međuvremenu penzionisan, zajedno sa optuženim Teletinom, terete se za koruptivno i nezakonito postupanje prilikom uvoza u BiH rasnih arapskih konja koje je uvezao optuženi Teletina, bez zakonom predviđene potrebne dokumentacije i predviđenih procedura za uvoz živih životinja na teritoriju Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Omerović, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog djela, osuđen je na novčanu kaznu u iznosu od 2.000 KM koju je dužan platiti u roku od dva mjeseca od dana pravomoćnosti presude, saopšteno je iz Suda BiH.

Teletinu, optuženi za krivično djelo davanja mita ili drugih oblika koristi, osuđen je uvjetno na šest mjeseci zatvorske kazne koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti ove presude ne počini novo krivično djelo. Optuženi je obavezan izvršiti uplatu u iznosu od 907,90 KM na ime dadžbina koje je bio dužan platiti prilikom uvoza živih životinja u BiH, a za koji iznos je oštećen budžet BiH počinjenjem ovog krivičnog djela.

Sud je Miroslav Bovanu izrekao uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci a  kazna se neće izvršiti ako optuženi u roku od jedne godine i šest  mjeseci od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH, navode iz Tužilaštava BiH.

Protiv četvrtog optuženog u ovom predmetu Milanka Obradovića (60) iz  rukovodica carinskih organa u UIO BiH, sudski postupak se nastavlja.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?