Bivši ministar

Radeljašu kazna od dvije godine zatvora

  • 31.01.2019. 11:47

Bivšem ministru i poslaniku u Skupštini Kantona Sarajevo Esedu Radeljašu danas je, osim oslobađajuće presude za zloupotrebe u vezi sa dodjelom zemljišta u opštini Novi Grad, izrečena i osuđujuća presuda za drugu optužnicu, te jedinstvena kazna zatvora od dvije godine.

Radeljaša je teretila i druga optužnica da je kao poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo od 2013. do kraja 2014. godine zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM, namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS, i usmjerio ga na privatni račun, prenose federalni mediji. 

U tom postupku Radeljaš je dobio dvije godine zatvora za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a šest mjeseci za pranje novca. Međutim, dobio je jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora. 

S obzirom na to da je Radeljaš u pritvoru više od dvije godine, kazna zatvora će mu biti uračunata i biće pušten na slobodu. 

On BOSS-u mora isplatiti 114.255 KM u roku od 30 dana, te platiti troškove krivičnog postupka. 

Radeljaš je dobio i zabranu vršenja poziva, te bilo kakvih aktivnosti u vlasti i upravi. 

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu oslobodilo je danas Radeljaša optužbi za niz koruptivnih krivičnih djela, službenike sarajevske opštine Novi Grad Jasminu Horo i Jasmina Čauševića optužbi za zloupotrebu položaja, kao i bivšeg načelnika te lokalne zajednice Damira Hadžića, koji je bio optužen u ovom slučaju.

Тагови: