Осуђена на три године

Сестри и себи из касе градске апотеке уплатила око 46.000 марака

  • Извор: Независне
  • 22.03.2024. 22:32

Мирјана Лукић Ходак осуђена је на три године, а Ирена Лукић Љубичић на годину и по затвора, јер су оштетиле "Градску љекарну" Јајце.

Општински суд у Јајцу донио је неправоснажну првостепену пресуду којом је Лукић Ходакову осудио за продужено кривично д‌јело злоупотреба положаја или овлаштења, а Лукић Љубичићеву за злоупотребу положаја или овлаштења.

Истом пресудом наложено је да солидарно оштећеној општини Јајце исплате на име проузроковане штете 16.282 КМ у року од 30 дана од дана правоснажности ове пресуде, а под пријетњом принудног извршења.

Отац кћерки (1) убризгао живу у крв

Отац кћерки (1) убризгао живу у крв

Пресудом је Мирјани Лукић Ходак наложено да општини Јајце исплати на име проузроковане штете 30.286,94 КМ.

Оптужница Кантоналног тужилаштва Средњобосанског кантона теретила је Мирјану Лукић Ходак да је кривично д‌јело починила у својству директорице и одговорне особе Јавне здравствене установе "Градска љекарна" у Јајцу и Ирену Лукић Љубичић као директорицу и одговорну особа "Митраса" д.о.о Јајце.

Како се наводи, оне су заједно и у договору оштетиле апотеку од 1. јануара 2014. до 31. децембра 2017. године.

Истиче се да је Мирјана Лукић Ходак у намјери прибављања имовинске користи Ирени Лукић Љубичић, а да оштете ту апотеку, што су и хтјеле, са трансакцијског рачуна апотеке вршила исплате новчаних средстава на приватни рачун своје сестре.

Ирена Лукић Љубичић била је сувласница са Мирјаном Лукић Ходак "Митраса" д.о.о. Јајце, са којом има закључен уговор о обављању књиговодствених услуга.

Пуцају по људима - Хорор снимци терористичког напада у Москви, више од 10 убијених

Пуцају по људима - Хорор снимци терористичког напада у Москви, више од 10 убијених

"Иако су према правној особи 'Митрас' биле исплаћене све обавезе за обављене рачуноводствене услуге, без вјеродостојних књиговодствених исправа вршила је исплате на рачун Ирене Лукић Љубичић у износу од 16.282,00 КМ, а за тај износ је оштетила Јавну здравствену установу 'Градска љекарна' Јајце", стоји у оптужници.

Друга тачка је Мирјану Лукић Ходак теретила да је искориштавањем својих службених овлаштења и дужности, од 1. јануара 2014. до 31. децембра 2017. године, са рачуна те апотеке вршила уплате новчаних средстава на свој приватни рачун без вјеродостојних књиговодствених исправа и без икаквог правног основа.

У питању је износ од 12.554,35 КМ, а истовремено је из благајне те апотеке, без валидне благајничке документације, благајничких дневника и исплатница вршила исплате које је присвојила у износу од 17.732,59 КМ.

Тако је себи прибавила корист у износу од 30.286,94 КМ, а оштетила апотеку.

Она је осуђена за продужено кривично д‌јело злоупотреба положаја, а њена сестра Ирена Лукић Љубичић за кривично д‌јело злоупотреба положаја или овлаштења, пишу Независне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: