Окружни суд Бањалука

Случај ”Драгичевић”: Поново укинута ослобађајућа пресуда крим техничарима ПУ Бањалука

Окружни суд у Бањалуци по други пут је укинуо ослобађајућу пресуду криминалистичким техничарима ПУ Бањалука Микици Маријанцу и Зорану Бошњаку, оптуженима за спречавање доказивања у случају покојног Давида Драгичевића, и предмет вратио на поновно суђење Основном суду у Бањалуци.

Пресуда је укинута након што је суд уважио жалбу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци, која је уложена због битних повреда одредаба кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука Маријанцу и Бошњаку на терет ставља да су у отпад бацили гаће - боксерице које су 25. марта 2018. године, након обдукције, скинуте с тијела Давида Драгичевића и пребачене у депозит ПУ Бањалука у просторију за сушење предмета, одакле су нестале. То су, како се наводи у оптужници, учинили у намјери да спријече или отежају доказивање евентуалних биолошких трагова.

Маријанац и Бошњак су и у јануару 2022. ослобођени кривице по истој оптужници. Након жалбеног поступка Окружни суд Бањалука је укинуо првостепену пресуду и предмет вратио на ново суђење бањалучком Основном суду. У поновљеном поступку поново су, у недостатку доказа, ослобођени кривице.

У ранијим пресудама судија Радмила Медаковић је навела да тужилаштво није доказало наводе оптужнице. Појаснила је да је задатак суда био да тај конкретни предмет извуче из контекста цјелокупног догађаја, те да суди искључо по наводима из предметне оптужнице. Тада је навела да уопште нису испуњена законска обиљежја бића кривичног дјела које је крим техничарима стављено на терет. Ту се, прије свега, мисли на умишљај, што је битно обиљежје кривичног дјела.

Давид Драгичевић нестао је у ноћи између 17. и 18. марта 2018. године. Тијело је пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је смрт окарактерисала као задесну, да би три мјесеца касније Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци случај квалификовало као убиство. Починиоци до данас нису откривени, а истрагу је у априлу 2021. године преузело Тужилаштво БиХ.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: