Случај Драгичевић

Застарјева гоњење крим техничара, тужилаштво одбацује одговорност!

Кривично гоњење крим техничара ПУ Бањалука Микице Маријанца и Зорана Бошњака по оптужници за спречавање доказивања у предмету Давид Драгичевић одлази у застару 26. марта ове године!

Tо је потврдило Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци које се огласило саопштењем за јавност у којем наводе да су у предмету против Маријанца и Бошњака благовремено предузимали све процесне радње, због чега се не могу сматрати одговорним за потенцијално наступање застарјелости кривичног гоњења.

”Сматрамо да је јавност потребно обавијестити да је ОЈТ Бањалука 7. септембра 2018. године подигло је оптужницу против Микице Марјанца и Зорана Бошњака, због кривичног дјела спречавање доказивања у вези са нестанком боскерица које су скинуте приликом обдукције тијела покојног Давида Драгичевића. Ово Тужилаштво је истрагу против Микице Марјанца и Зорана Бошњака, окончало  прије законом предвиђеног рока за окончање истраге”, наводи се у саопштењу ОЈТ Бањалука.

Наглашавају да је Основни суд у Бања Луци оптужницу потврдио 14. септембра 2018.године, а главни претрес (суђење) је почело тек 17. јуна 2021.године и окончано је 26. јануара 2022.године.

”Дан касније Основни суд је јавно објавио пресуду којом су оптужени ослобођени од оптужбе да су учинили предметно кривично дјело. Пресуда је тужилаштву достављена 19. априла 2022.године. На донесену пресуду у законом предвиђеном року дана 28. априла 2022.године, ОЈТ Бањалука је  изјавило жалбу. По жалби је поступао Окружни суд у Бањалуци који је 29. новембра 2022.године, укинио предметну пресуду и предмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање”, наводи ОЈТ Бањалука.

Случај ”Драгичевић”: Поново укинута ослобађајућа пресуда крим техничарима ПУ Бањалука

Случај ”Драгичевић”: Поново укинута ослобађајућа пресуда крим техничарима ПУ Бањалука

Додају да је потом 27. марта 2023. био заказан главни претрес на који нису приступили Зоран Бошњак и његов бранилац. акон што је Основном суду Бањалука, достављена медицинска документација за оптуженог Бошњака, по наредби Суда извршено је судско –медицинско- психијатријско вјештачење оптуженог, са циљем утврђивања оправданости његовог изостанка на главном претресу као и могућности да активно учествује на главном претресу. Вјештак се изјаснио да је оптужени Бошњак способан да учествује на главном претресу  (главни претрес је одржан и окончан дана 23.05.2023.године).

”Основни суд у Бањалуци је 26. маја 2023.године, донио је и јавно објавио пресуду којом су Марјанац и Бошњак поново ослобођени од оптужбе да су учинили предметно кривично дјело. Основни суд у Бања Луци, предметну пресуду је доставио овом Тужилаштву 27. јула 2023.године. У законском року изјавили смо жалбу и пресуда је укинута 13. децембра 2023. године и предмет је враћен првостепеном суду на поновно одлучивање”, наводи се у саопштењу ОЈТ Бањалука.

Гдје је нестала меморијска картица са сликама обдукције Давида Драгичевића?

Гдје је нестала меморијска картица са сликама обдукције Давида Драгичевића?

Појашњавају да је нови претрес заказан за 12. фебруар ове године када није приступио Бошњаков бранилац и суђење је одгођено за 26. фебруар. Тог дана Бошњаков бранилац је затражио изузеће поступајућег тужиоца Далибора Вреће, како би га предложио за саслушање у својству свједока.

Вршилац дужности главног окружног јавног тужиоца одбацио је предметни захтјев за изузеће као недозвољен. Нови претрес је одржан 4. марта, на којем је и тужилаштво и одбрана предлагало своје доказе. Приједлози тужилаштва су одбијени, док су усвојени приједлози одбране оптуженог Бошњака да се салушају још два свједока који су већ раније саслушани током првостепеног поступка, а прихваћен је и приједлог одбране да се саслуша свједок који раније није био саслушан.

”Наставак главног претреса заказан је за дан 15. март, а застарјелост у овом кривичном предмету наступа 26. марта. Окружно јавно тужилаштво Бањалука у поменутом кривичном предмету благовремено је предузимало све процесне радње, те се не може сматрати одговорно за потенцијално наступање застарјелости кривичног гоњења”, сматрају у ОЈТ Бањалука.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: