U automobilu italijanskih tablica

Spriječeno krijumčarenje antičkih predmeta

  • 19.09.2019. 11:46

Carinici i policija Srbije su na graničnom prelazu Preševo sa Sjevernom Makedonijom spriječili krijumčarenje antičkih predmeta starih više od 2.000 godina, saopšteno je danas iz Uprave carina Srbije.

U automobilu italijanske registracije, kojim je upravljao makedonski državljanin /54/ pronađeno je pet predmeta od ćilibara i dva mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedna kamena posuda u obliku vaze.

"S obzirom da je reč o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina", dodaje se u saopštenju.

Prekršajni sud u Preševu novčano je kaznio vozača čiji je automobil "golf tri karavan" zadržan, jer vrijednost prekršaja prevazilazi trećinu vrijednosti tog vozila.

Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju, navodi se u saopštenju i dodaje da je pokušaj krijumčarenja antikviteta spriječen u utorak, 17. septembra.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.