U automobilu italijanskih tablica

Spriječeno krijumčarenje antičkih predmeta

  • 19.09.2019. 11:46

Carinici i policija Srbije su na graničnom prelazu Preševo sa Sjevernom Makedonijom spriječili krijumčarenje antičkih predmeta starih više od 2.000 godina, saopšteno je danas iz Uprave carina Srbije.

U automobilu italijanske registracije, kojim je upravljao makedonski državljanin /54/ pronađeno je pet predmeta od ćilibara i dva mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedna kamena posuda u obliku vaze.

"S obzirom da je reč o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina", dodaje se u saopštenju.

Prekršajni sud u Preševu novčano je kaznio vozača čiji je automobil "golf tri karavan" zadržan, jer vrijednost prekršaja prevazilazi trećinu vrijednosti tog vozila.

Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju, navodi se u saopštenju i dodaje da je pokušaj krijumčarenja antikviteta spriječen u utorak, 17. septembra.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program