50 пута јача од хероина

Стручњаци страхују да је "зомби дрога" стигла и у БиХ

  • Извор: Радио Сарајево
  • 07.10.2023. 13:57

Према литературним наводима у БиХ за сада нема случајева предозирања фентанилом иако до нас долазе гласови да је у Хрватској и Србији почела злоупотреба фентанила те очекујемо да ће се то врло брзо прелити и на БиХ с обзиром на путеве преноса дроге који владају на балканској рути, казао је директор Центра за превенцију и изванболничко лијечење зависности Мостар Синиша Скочибушић.

"Не бих могао гарантовати да већ није почела његова употреба и код нас, само ми то још не видимо, односно пацијенти нису дошли у такво стање да би се то показало", нагласио је Скочибушић за Фену.

По његовим ријечима, снага самог психотропног учинка фентанила је десетероструко јача него од самог хероина.

"Учинци по саму особу су далеко разорнији, односно дугорочне посљедице су леталније (смртоносније) у односу на досадашње дроге", нагласио је.

Поново хаос у Лидлу

Поново хаос у Лидлу

Скочибушић оцјењује како смањење сбадијевања тржишта дрога доводи по појаве нове, поготово синтетске дроге.

"С обзиром на то да у свијету постоје мјере уништавања дроге, односно спречавања, оне на неки начин смањују смабдијевање тржишта дрогама па се налазе нове, особито психоактивне, синтетске дроге. У недостатку превентивних програма једноставно се догађа ситуација да постоји једнак број овисника, а мање је дроге и онда људи траже нове начине како се дрогирати", нагласио је.

Због тога је јако важно, додаје Скочибушић, да борба против овисности буде мултисекторска борба.

Би-би-си: Израел је ухваћен на спавању

Би-би-си: Израел је ухваћен на спавању

"То укључује образовање, полицију као репресивни апарат, здравство као лијечење, али и друштвени апарат у смислу запошљавања људи јер гд‌је људи раде тамо је мања потреба за овисношћу, односно за преброђавањем свих животних проблема налажењем рјешења у дроги", оцијенио је.

Скочибушич наводи како Центар за изванболничко лијечење у Мостару континуирано мјесечно има од 110 до 130 пацијената који су свакодневно на терапији.

"Углавном су то хероински зависници, с тим да у задње вријеме врло често видимо и пацијенте зависне о спиду, односно другим амфетаминима који су данас постали популарни и шире се на нашем тржишту", истакао је.

Бивша Бекамова љубавница поново на стубу срама

Бивша Бекамова љубавница поново на стубу срама

За долазак нових дрога на тржиште, каже Скочибушић, кључну улогу мора имати репресивни систем, дакле полиција, гранична служба и судови, за рјешавање постојећег проблема треба оснажити здравство, док је за прекид у будућности важно образовање.

"Није довољно на сат или два попричати с д‌јецом о том проблему, него је потребно континуирано их информирати те континуирано радити да се смањи потреба за овисничким начином понашања као што је и кладионица и пушење и алкохолизам и претјерано кориштене мобитела", поручио је.

Драма у аутобусу: Возачу покушао отети волан током вожње

Драма у аутобусу: Возачу покушао отети волан током вожње

Фентанил је синтетичка дрога за коју се процјењује да је 50 пута јача од хероина те је узрок смрти десетине хиљада Американаца који умиру због предозирања сваке године.

Европска комесарка за унутрашњу политику Јива Јохансон упозорила је како се Европска унија мора припремити на нагли пораст синтетичке дроге фентанила.

Реакција је то на упозорење америчког државног секретара Ентонија Блинкена да Европа или још није открила проблем са синтетичким дрогама, или ће јој се он ускоро догодити.

Преминула Милица Марковић

Преминула Милица Марковић

Према Европском извјештају о дрогама из ове године, у ЕУ су 2021. године угашене 434 лабораторије за производњу синтетичких дрога.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: