Окружни суд Бањалука

Суђење за поплаве у Добоју: Директорица самоиницијативно пустила дјецу из школе

Данијела Гаврић, бивша директорица Основне школе ”Доситеј Обрадовић” у Добој изјавила је у Окружном суду у Бањалуци да је на дан избијања катастрофалних поплава у Добоју самоиницијативно пустила дјецу из школе, те да је нико званично није обавијестио о доласку поплавног таласа.

Она је саслушана као свједок тужилаштва на суђењу некадашњем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и бившем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу. Њих оптужница терети за изазивање опште опасности јер су пропустили да спроведу мјере и упозоре грађане на долазак поплавног таласа чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине. Усљед тога је, како се наводи у оптужници, у поплавама погинуло 11 особа и причињена је огромна материјална штета.

”Тог јутра је наставни процес отпочео и добили смо информације да Босна улази у Добој. Звала сам министарство просвјете и културе Републике Српске  да добијем дозволу да пустим дјецу и добила сам је. Одмах смо их евакуисали и све је било окончано до 10 часова”, рекла је Гаврићева.

Суђење Обрену Петровићу: Свједокиња тражи 100.000 евра одштете

Суђење Обрену Петровићу: Свједокиња тражи 100.000 евра одштете

Она није могла да се сјети да ли их је дан раније неко обавијестио о могућим поплавама. Ипак, на питање одбране је потврдила да јој је директорица ”Гимназије”, која се налази у истој згради пренијела да је звао замјеник градоначелника Добоја Драган Василић и обавијестио о полавама. Свједокиња је рекла да је могуће да је Василић звао и њих, али да се није јавила јер се бавила евакуацијом дјеце.

Тадашња директорица Јавне предшколске установе у Добоју Славица Живковић такође је рекла да су дјецу на вријеме евакуисали из вртића. Нагласила је да је то јутро њен бивши муж, који је полицајац, обавијестио да се вода излијева.

”Након тога ме је звао и Драган Василић и рекао да будем опрезна, да Босна плави Усору. Сирена се чула око осам часова. Дјецу смо евакуисали за 45 минут и нико није био угрожен”, рекла је Живковић.

Суђење Обрену Петровићу: ”Нема свирања без одобрења градоначелника”

Суђење Обрену Петровићу: ”Нема свирања без одобрења градоначелника”

Гордана Жоле, која је била начелник Дијализног центра у Добоју, рекла је да је по уласку воде у град у Центру остало шест пацијената, она и три медицинска радника који су евакуисани чамцима.

”Тог јутра нам је дошло осам пацијената. Када су се чуле сирене запослене сам послала кући. Два пацијента су отишла прије, а остало их је још шест, три медицинара и ја. Звала сам болницу у Добоју и обећали су да ће примити пацијенте. Када је вода ушла пацијенте и главну сестру евакуисали смо на таван, а ми остали смо били у чајној кухињи”, истакла је Жоле.

Испричала је да јој је Василић обећао да ће послати помоћ и послије су по њих дошла два чамца Ронилачког клуба из Бањалуке.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)