Окружни суд Бањалука

Суђење Обрену Петровићу: ”Нема свирања без одобрења градоначелника”

Вече уочи катастрофалних поплава 2014. године Ватрогасну јединицу у Добоју телефоном је позвао Чедо Јовић из Центра за обавјештавање и питао зашто се нису огласиле сирене за општу опасност.

То је на наставку суђења бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу испричао ватрогасац Ненад Ђекић. Он каже да је позив запримио 14. маја 2014. између 22 и 23 часа, те да је у том тренутку мијењао телефонисту Чеду Јовића (исто име и презиме као позивалац).

”На пар минута сам мијењао телефонисту када је звао Чедо Јовић из Центра и питао за сирене. Рекао је да би требали да свирамо, али сам му одговорио да то није моја надлежност и да ћу обавијестити надређене”, рекао је Ђекић.

Свједокиња себе криви за смрт брата

Свједокиња себе криви за смрт брата

Није могао тачно да се сјети шта је потом усљедило, па му је окружни тужилац Мустафа Јукић прочитао исказ из истраге, за који је Ђекић потврдио да је његов. Наиме, у исказу је навео да је о свему обавијестио претпостављеног Славена Дујаковића и оптуженог Милка Видаковића, који је на то одговорио: ”Ма какви свирати! Нема свирања без одобрења градоначелника!”. 

Нису прошли обуку за спасавање на води

Ђекић је потврдио и да је критичне ноћи и сутрадан ујутро ишао у више интервенција у насеље Усора и Баре, наводећи да је вода већ почела улазити у неке куће. Потврдио је да у то вријеме вода још није ушла у град, те да је рано ујутро било поплављено само избјегличко насеље, али не и пут око којег су камиони навукли шљунак, правећи насип.

Телефониста Чедо Јовић потврдио да је Ђекић запримио позив из Центра за обавјештавање, наводећи да је и њему речено да градоначелник даје наредбу за оглашавање сирена за узбуну. Свједок је рекао и да је око шест ујутро мајор из касарне звао и питао зашто се не огласи сирена.

Присјетио се да је тог дана било више позива ка ватрогасцима, углавном из насеља Баре и Придјел гдје су се људи жалили да им је вода већ продрла до кућа, па су ватрогасци ишли у интервенције. Један позив је, каже, био из Маглаја. Позвао га је неко ко се није представио и рекао да је тај град већ захватила поплава. На питање тужиоца свједок је рекао да ”није прошао обуку за спасавање на води”, наводећи да је он ратни и војни инвалид.

Ватрогасци имали само један чамац

Мирослав Сувајац, замјеник вође смјене у Ватрогасној јединици у Добоју, у судници је испричао да је сирена оглашена између 8 и 8.30 часова, те да је Славен Дујаковић звао да каже да се сирена упали. Свједок је прво рекао да се све дешавало 15. маја, а током свједочења је дошло до збрке око датума па је на крају рекао да се све дешавало 14. маја. На питање тужиоца навео је да су добојски ватрогасци у то вријеме имали само један чамац. Присјетио се и да су од једног приватника тражили да им обезбједи други чамац. На питање тужиоца свједок је рекао да ватрогасци ”нисмо прошли, ни имали посебну обуку за управљање чамцем, нити обуку за интервенције у случају непогода”.

Браниоци оптужених Јадранка Ивановић, Драган Радовић и Младен Мићић приговорили су начину на који су инспектори МУП-а Републике Српске од свједока узимали исказе, сматрајући да су записници о њиховом саслушању незаконити и да се не могу користити у поступку. Ивановићева је нагласила да је свједоцима предочавано да се саслушавају на ”околности поплаве”, а не на околности почињеног кривичног дјела. Тужилац је одговорио да су свједоци саслушани прије него што је званична истрага отворена.

Приговори због ”истраге против поплаве”

”Часни суде истрага се не води против поплаве, већ против људи за конкретна кривична дјела. Свједоку се мора предочити на које околности се саслушава и против кога се води истрага, јер му осумњичени може бити отац, брат...”, рекла је Ивановић.

Суђење за поплаву: Добојлије се распитивале зашто се не оглашавају сирене

Суђење за поплаву: Добојлије се распитивале зашто се не оглашавају сирене

Предсједник судског вијећа Зорица Барош истакла је да ће на наредном рочишту одлучити о приговорима одбране, односно да ли ће записнике о саслушању свједока прихватити као доказ.

Подсјетимо, Петровића и Видаковића оптужница терети за изазивање опште опасности јер су пропустили да спроведу мјере и упозоре грађане на долазак поплавног таласа чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине. Усљед тога је, како се наводи у оптужници, у поплавама погинуло 11 особа и причињена је огромна материјална штета.

Суђење се наставља 1. новембра.

Пратите нас и путем Вибера