Свједочење ватрогасаца

Суђење за поплаву: Добојлије се распитивале зашто се не оглашавају сирене

У ноћи између 14. и 15. маја 2014. године многе Добојлије су позивале Ватрогасну јединицу и интерсесовале се зашто се не оглашавају сирене за општу опасност. Међу онима који су позивали ватрогасце био је и Чедо Јовић из Републичког завода за узбуњивање.

У ноћи између 14. и 15. маја 2014. године многе Добојлије су позивале Ватрогасну јединицу и интерсесовале се зашто се не оглашавају сирене за општу опасност. Међу онима који су позивали ватрогасце био је и Чедо Јовић из Републичког завода за узбуњивање.

То је у Окружном суду у Бањалуци изјавио свједок тужилаштва Зоран Благојевић, на наставку суђења бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу. Петровића и Видаковића оптужница терети за изазивање опште опасности јер су пропустили да спроведу мјере и упозоре грађане на долазак поплавног таласа чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине. Усљед тога је, како се наводи у оптужници, у поплавама погинуло 11 особа и причињена је огромна материјална штета.


Свједокиња себе криви за смрт брата

Свједокиња себе криви за смрт брата

Благојевић је у судници испричао да је 14. маја у смјену дошао око 19 часова и остао до сутрадан ујутро. Нагласио је да воде није било у граду, када је одлазио с посла.

”Током смјене имали смо безброј питања грађана, који су се интересовали која је висина водостаја, те пријети ли опасност и зашто не свирају сирене. Чедо Јовић из Републичког завода за узбуњивање разговарао је са колегом Ненадом Ђекићем и питао зашто се не оглашавају сирене. Ђекић је о томе обавијестио Милка Видаковића и Славена Дујаковића”, рекао је Благојевић, иначе командир Одјељења у Територијалној ватрогасној јединици Добој.   

Он је истакао да су те ноћи имали неколико интервенција и ишао је у насеља Усора и Вила. Ту су прављени насипи, а ту је видио и оптуженог Петровића. Интервенисали су и у насељима Придјел и Баре. Те ноћи је, каже, и возио оптуженог Видаковића и друге по насељима.

Оптужени Видаковић упитао је свједока да ли им је неко рекао да буду у приправности и Благојевић је одговорио да није. Оптужени је питао свједока зна ли шта је он рекао када је обавијештен зашто не свирају сирене, али је добио опет негативан одговор. Видаковић је затим додао како је он тада изјавио да то "није његова надлежност".

Ватрогасац Стојан Максимовић који је 15. маја 2014. године упалио сирене за опасност од елементарне непогоде, рекао је да је то урадио у 8.15 часова на основу наредбе претпостављеног Славена Дујаковића.

”Након тога сирене су свиране још пет шест пута, а посљедњи пут у 10.30 часова. Десет минута након те посљедње сирене појавила се вода у близини Ватрогасног дома и прво је био нижи ниво, али је касније расла”, рекао је Максимовић.

Он каже да је вода у Ватрогасном дому дошла до другог спрата и била је висока око четири метра. Каже да су он и још неколицина људи остали унутра до 16. маја, када је из Бањалуке дошла екипа са чамцима, те их евакуисала. Свједок каже да су након тога и они наставили да раде, те се укључили у одбрану од поплава.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.