Африка

Вода носила све пред собом: Погинуло више од 100 људи, од тога 16 дјеце

  • Извор: СРНА
  • 16.11.2023. 16:25

Више од 100 људи, укључујући 16 дјеце, је погинуло, а најмање 700.000 напустило је своје домове на Рогу Африке због изненадних поплава, саопштила је британска добротворна организација "Спасимо дјецу".

Регион, а посебно Kенија, Сомалија и Етиопија, захваћен је снажним пљусковима од почетка мјесеца због временског феномена "Ел Нињо". Вода је поплавила домове и пољопривредна земљишта.

Организација је саопштила да је извјештаји показују да је 46 људи настрадало у Kенији, 32 у Сомалији и још 33 у Етиопији, упозоравајући да кише "не показују знаке попуштања", пренио је АФП.

Рог Африке је један од региона који је најрањивији на климатске промјене, а екстремни временски догађаји дешавају се све чешће.

Тај регион излази из најгоре суше у посљедње четири деценије након узастопних слабих кишних сезона, што је довело у проблеме милионе људи у невољи и уништило усјеве и стоку.

Хуманитарне групе упозориле су да ће се ситуација само погоршати и позвале на хитну глобалну интервенцију јер се очекује да ће "Ел Нињо" трајати најмање до априла 2024. године.

"Ел Нињо" се обично повезује са повећаном топлотом широм свијета, као и са сушом у неким дијеловима планете и обилним кишама на другим мјестима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.