Banjaluka

Suđenje Zeljkoviću i ostalima počinje iznova

  • Извор: Независне
  • 14.04.2023. 11:22

Branislavu Zeljkoviću, nekadašnjem vršiocu dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) Republike Srpske, te ostalim optuženima za "korona nabavke" u Srpskoj sudiće se iznova.

Uz  Zeljkovića, u ovom predmetu optuženi su i direktori firmi "Procontrol" iz Banjaluke Slavko Bojić i "Promeding" iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije "Travel 4 fun" Saša Marković, kao i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija".

Suđenje im je počelo 6. februara ove godine, ali već nakon nekoliko ročišta dolazi do pauze zbog Bojićeve bolesti.

"Posljednje ročište za glavni pretres u ovom predmetu je održano 13. marta, a naredno je bilo zakazano za 27. mart, međutim ono je odgođeno. Ročište za glavni pretres je odgođeno zbog upućivanja optuženog S.B. na liječenje u zdravstvene ustanove zbog bolesti, iz kog razloga novo ročište još uvijek nije zakazano", rekli su za "Nezavisne novine" iz Okružnog suda u Banjaluci.

Kako dalje dodaju, u ovom predmetu će glavni pretres iznova početi jer će odgađanje trajati duže od 30 dana.

"Uz saglasnost stranaka i branilaca vijeće može odlučiti da se svjedoci ne saslušavaju ponovo, a kako je to propisano članom 266. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske", kažu iz Okružnog suda u Banjaluci.

U tom članu je navedeno da, ako se glavni pretres koji je bio odgođen drži pred istim sudijom, odnosno vijećem, pretres će se nastaviti, a sudija, odnosno predsjednik vijeća će ukratko iznijeti tok ranijeg glavnog pretresa.

Sudija, odnosno predsjednik vijeća može odrediti da glavni pretres počne iznova.

"Glavni pretres koji je odgođen mora iznova početi ako se izmijenio sastav vijeća ili ako je odgađanje trajalo duže od 30 dana, ali uz saglasnost stranaka i branioca vijeće može odlučiti da se u ovakvom slučaju svjedoci i vještaci ne saslušavaju ponovo i da se ne vrši novi uviđaj, nego da se koriste iskazi svjedoka i vještaka dati na ranijem glavnom pretresu, odnosno da se koristi zapisnik o uviđaju", navedeno je u zakonu.

I iz Republičkog javnog tužilaštva ističu da je posljednji glavni pretres u ovom predmetu održan 13. marta.

"Zaključno sa 13. aprilom, Tužilaštvo nije dobilo poziv suda za nastavak glavnog pretresa", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Republičkog javnog tužilaštva.

Dragan Tolimir, advokat Slavka Bojića, kaže da se neće ponovo izvoditi dokazi koji su izvedeni, osim ako to odbrana bude zahtijevala.

"Što se tiče mene kao branioca drugooptuženog, nemam interesa da se ponovo ispituje svjedok koji je ispitan", rekao je Tolimir za "Nezavisne novine".

On tvrdi da Bojić nije dobro, te da je u pritvoru imao dva manja moždana udara, što je sada na pregledu utvrđeno.

"Svi su bili na fonu da je on razbojnik i tako su se prema njemu ponašali. Sad čovjek ima situaciju da je blizu pucanja krvnog suda u mozgu zbog tih moždanih udara, da sad mora ići na operacije, da mu se pogoršalo stanje sa karotidom, da su mu markeri za leukemiju povećani. On prvo mora ići na operaciju na VMA, a poslije u Njemačku", kaže Tolimir.

On dodaje da to znači da suđenje vjerovatno neće biti nastavljeno u skorijem periodu, ili će sudija, moguće je, razdvajati predmet, na način da se u posebnom postupku vodi predmet protiv Bojića.

Jadranka Ivanović, Zeljkovićeva advokatkinja, kaže da suđenje ne bi trebalo trajati duže zbog novonastalih okolnosti. Pojasnila je i šta znači kada glavni pretres počinje iznova.

"To znači da se pročita optužnica, koja se ne mora pročitati, nego se konstatuje da je pročitana i da se saglasnost za sve provedene dokaze, što ćemo mi sigurno svi dati i to je sve gotovo za 10 minuta i idemo sa novim svjedokom. Prema tome, daleko od toga da neko nešto manipuliše, razvlači itd. Bojić je ozbiljno bolestan. Ne vjerujem da ću tražiti da se ponovo sasluša svjedok koji je saslušan, nemam razloga, ali ću zasigurno ostati kod svih prigovora u pogledu pretresa u Institutu i zakonitosti pribavljanja dokaza", kaže Ivanovićeva za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, prema tvrdnjama Tužilaštva, cijene medicinske opreme koju je u pandemijsko vrijeme nabavljao Institut enormno su uvećane, pa su tako kao primjer naveli maske, koje su, tvrde, nabavljane za 0,36 KM, a Institut ih je na kraju plaćao 6,90 KM po komadu.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)