Наивност

Све више грађана БиХ насједа на преваре: Да би добила лажно насљедство, жена продала стан!

  • 16.02.2024. 18:13

Упркос упозорењима полицијских агенција у БиХ, медијским извјештајима и личним искуствима жртава, грађани БиХ настављају бацати велике суме новца, привучени могућношћу лаке зараде, а многи од њих остану без комплетне уштеђевине. Сталне преваре на које грађани БиХ насједају су и тзв. нигеријске.

Лијечење болести

- И даље се дешава да људи вјерују војнику у Авганистану који је оставио насљедство, па уплаћују провизије за дио који они наводно требају добити. Нападач профилира жртву, уочи њене слабости, на примјер, да болује од неке болести, а онда свој профил и причу прилагођава.

Русија апелује на САД: Уздржите се!

Русија апелује на САД: Уздржите се!

Недавно смо имали случај да жртва треба да добије пакет од доктора који баш лијечи њену болест, затим добија обавјештење да је пакет заустављен на царини, да је у њему откривено 500.000 евра, а да ће јој тај износ бити исплаћен ако уплати 5.000, па касније још 5.000 КМ да би се завршила процедура - каже за „Аваз“ Саша Петровић, истражитељ ФУП-а у Одсјеку за сајбер криминал.

Такође, имали су случај да је жртва увучена у превару и, вјерујући да ће добити огромну суму новца, она је продала стан. Чак ни овај стан није највећа изгубљена вриједност, јер имали смо случај да је жртва два пута уплатила по 100.000 КМ јер уплата, као, није прошла, да би добила 9 милиона - додаје Петровић.

Коме одговара смрт Наваљног?

Коме одговара смрт Наваљног?

Уз преваре о добицима на наградним играма, кладионичарске преваре карактеристичне за Фочу, уцјене објавом експлицитних снимака или снимака жртава које су наводно гледале порнографске садржаје, актуелне су и тзв. романтичне или љубавне преваре у којима се нападачи поигравају емоцијом жртве, а на крају све поново завршава хитном трансакцијом.

Директор полиције

- Већ дуже вријеме је актуелна и „Вилић превара“, гд‌је се нападачи представљају као директор полиције БиХ, па и Србије и Хрватске, шаљу упозорење да је жртва гледала сексуално злостављање д‌јеце на интернету, да је то евидентирано у некој бази, увјерљиво ставе лого Интерпола, Еуропола, а жртва треба уплатити новац како би пријава била повучена. 

"Њујорк пост": Сорош би могао да преузме контролу над стотинама америчких радио-станица

Жртва наводно уплаћује 3.840 евра на рачун Интерпола у Лион, а власник рачуна је физичко лице из Африке. Након уплате жртва добије и увјерење од Међународног кривичног суда да неће бити кривичног поступка - појашњава Петровић.

Умјетна интелигенција

Грешке су непоправљиве, јер починиоци су најчешће из Нигерије, Гане, Обале Слоноваче, с онлајн отвореним рачунима у Француској, Естонији и другим земљама. У неким случајевима жртве су толико увјерене у вјеродостојност понуде, па је једна од њих пријетила и тужбом истражитељима ако не добије 900.000 КМ које су јој надохват руке.

Плато Мањаче данима без воде, неће је бити ни за викенд

Плато Мањаче данима без воде, неће је бити ни за викенд

- Мени је жао наших људи, јер кад данас некоме узмете 15.000 или 50.000 марака, то је његова комплетна уштеђевина. У новије вријеме се користи и умјетна интелигенција, па вас с броја вашег пријатеља назове особа с његовим гласом и тражи хитну уплату јер је у невољи - наглашава Петровић.

Лаковјерни људи различитог имовног стања насједају на понуде.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.