Zločin u "Velikom parku"

Svjedok među zarobljenima vojnicma prepoznao Stevu Đukanovića

  • 07.03.2019. 18:13

Zaštićeni svjedok "D" Tužilaštva BiH rekao je danas na suđenju komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu da je među zarobljenim vojnicima poredanim pored zida u Velikom parku vidio Stevu Đukanovića, kojeg je poznavao od ranije.

Svjedok je rekao da je Đukanović bio dobar čovjek i da je prije rata često navraćao u njegov ugostiteljski objekat na Dobrinji. 

Na početku svjedočenja o zločinu koji se dogodio 22. aprila 1992. godine, ovaj bivši policajac u Policijskoj stanici Novi Grad, rekao je da je iz ugostiteljskog objekta "Ida", u kojem je sjedio, vidio kako grupa naoružanih lica, među kojima je bio Davor Matić zvani Mišo, vodi u koloni šest-sedam lica. 

"Prolazeći pored `Ide`, koja je bila u blizini Policijske stanice, prepoznao sam Stevu koji mi je okom dao neki znak, vjerovatno da ga spasim, kao i jednog mladića koji se preziva Lalović. Pred Stanicom se već skupilo mnogo svijeta, vrištali su, galamili, govorili im da su četnici", naveo je svjedok. 

On je dodao da su zarobljeni vojnici ušli u stanicu, a da on nije prilazio, te da zbog ogromne gužve nije vidio kako su izašli. Jedino ih je, kaže, vidio kada su ulazili u kombi u kojem je, kada je prolazio pored njega, na prednjem sjedištu zapazio kratko ošišanog momka. 

Zaštićeni svjedok je naveo da je pri povratku kući odlučio da se u gradu, u Stanici javne bezbjednosti raspita za Stevu, gdje mu je rečeno da tu niko nije doveden. 

"Krenuo sam kući i iz Velikog parka čuo galamu. Otišao sam da vidim šta se dešava i sakriven iza nekog žbuna primijetio ljude poredane pored zida ispod Doma policije i neke koji stoje ispred njih. Čovjek s puškom bio mi je okrenut leđima i mislim, ali nisam siguran, da je to bio Davor Matić", ispričao je svjedok. 

Nakon nekoliko kraćih rafala, kaže svjedok, neko iz Doma je krupnim glasom povikao "Mišo, ne pucaj". On nije isključio mogućnost da je to bio glas Dragana Vikića. Kasnije je čuo da su tijela ubijenih prevezena na Darivu. 

Sutradan je, kaže, napisao službenu zabilješku koju je naslovio na Centar službi bezbjednosti i predao šefu smjene. On je dodao da ne zna šta je bilo dalje. Posvjedočio je i da mu je jedna službenica policije, kada je govorio da su pobijeni ljudi, rekla: "Još jednom to ponovi i zatvorićemo te". 

"Nakon 15 dana prebačen sam u rezervni sastav policije, što nije bilo po zakonu. Izjavu o tome šta sam vidio dao sam IPTF-u 1996. ili 1997. godine, a obimnu dokumentaciju odnio sam u američku Ambasadu", izjavio je svjedok. 

Po okončanju svjedočenja, tužilac Vesna Ilić rekla je da se današnji iskaz ovog svjedoka znatno razlikuje od ranije datih u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i Tužilaštvu BiH, na šta je svjedok odgovorio da se ne može sjetiti svega jer je prošlo 27 godina od tog događaja. 

Ilićeva je podsjetila svjedoka da je Sipi 2005. godine, između ostalog, rekao da se ispred poredanih zarobljenih vojnika kretao Davor Matić, da je u Tužilaštvu BiH 2007. izjavio da je Matić pucao i da je čuo njegov glas, te da je 2013. potvrdio da je ovaj sarajevski kriminalac pucao u ljude. 

Ranije je rekao i da su pored Matića bila još dva čovjeka, od kojih je jedan imao brkove, te da pretpostavlja da je to bio Nedžad Herenda i da je moguće da je i on pucao u vojnike, ali da nije siguran. 

Prema ranijem iskazu, svjedok je čuo više pucnjeva iz pušaka i pištolja, jauke i pojedinačnu pucnjavu. 

U iskazu Tužilaštvu 2007. godine on je naveo da je od Nedžada Ugljanina čuo da su tijela ubijenih prebačena na Darivu, a kasnije na brdo Žuč. 

Tokom indirektnog ispitivanja, svjedok je potvrdio da je bio u odredu Specijalne jedinice "Lasta", pa u Službi državne bezbjednosti /SDB/ gdje je sarađivao na Nedžadom Ugljaninom. 

Svjedok je rekao da je o svim događajima, pa i onom u Velikom parku, pravio službene zabilješke, te vodio lični dnevnik koji je držao u ormariću na Građevinskom fakultetu gdje je boravio, a koji je nestao. 

"Tada je formirana jedinica `Ševe` za čije se pripadnike govorilo da su činili krivična djela. Mislim da su oni ukrali moj notes u kojem je bilo mnogo informacija o raznim krivičnim djelima, pa i o Velikom parku. Sva dokumenta od 22. aprila 1992. neko je uklanjao. Ona više ne postoje", izjavio je svjedok. 

On tvrdi da je svako ko je pokušao da bilo šta rasvijetli u Sarajevu, ili istjeran iz MUP-a, ili je ubijen. 

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. 

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja. 

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni. 

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga. 

Nastavak suđenja zakazan je za 14. mart.  

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм