SIPA

U akciji "Madam" u Sarajevu uhapšena inspektorka Kantonalne Uprave za inspekcije

  • Извор: Аваз
  • 11.01.2023. 17:34

Ajla Čeljo, inspektorka Kantonalne Uprave za inspekcije Kantona Sarajevo, uhapšena je juče u akciji "Madam" koju su proveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po usmenoj naredbi Opšinskog suda i nadležnosti Tužilaštva KS.

Čeljo se sumnjiči da je počinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. 

"Avaz" otkriva da je upravo ona vršila prvi nadzor u Osnovnoj školi "Grbavica I", a u vezi sa skandaloznom odlukom da se na posao među učenike vrati presuđeni pedofil Samir Alihodžić, nastavnik fizičkog i zdravstvenog odgoja. 

“Sve je ok”, navela Čeljo u izvještaju inspekcijskog nadzora povodom seksualnog uznemiravanja.

U obrazloženju presude Opštinskog suda u Sarajevu navedeno da je Alihodžić zaključao tada maloljetnu učenicu i tjerao je da ga rukom zadovolji, a prethodno  napadno insistirao da imaju seksualni odnos. 

O njenom hapšenju su se oglasili iz Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP KS). 

“Nakon što su juče u Sarajevu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u sklopu operativne akcije "Madam", lišili slobode uposlenicu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo po nalogu Opšinskog suda u Sarajevu, istog dana je izvršen i pretres kancelarije koju je službenica koristila, a koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. Ovom prilikom izražavamo zahvalnost inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu na veoma korektnom i profesionalnom pristupu, te kao institucija kojoj je prevashodni zadatak i cilj da osigura i zaštiti javne i privatne interese, osuđujemo svaki oblik koruptivnih radnji i zloupotrebe službenih ovlaštenja. Iako je ovo prvi slučaj hapšenja službenika ove Uprave od njenog osnivanja, nažalost ovaj primjer još jednom potvrđuje tvrdnje da je korupcija rak rana našeg društva”, naveli su iz KUIP KS.

Dalje su istakli da je Uprava pokrenula zakonom predviđene interne postupke protiv privedene radnice, a biće poduzete i druge mjere s ciljem sprečavanja koruptivih aktivnosti. 

“S tim u vezi biće izvršene detaljne analize i evaluacija, te revidiranje unutrašnjih kontrolnih mehanizama, kako bi se utvrdili eventualni propusti i koruptivni rizik sveo na minimum”;,kažu u ovoj Upravi, prenio je Avaz.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.