Na zahtjev tužilaštva

U Dubaiju uhapšen državljanin BiH osumnjičen za veliku međunarodnu trgovinu drogom

  • Извор: Агенције
  • 28.11.2022. 11:37

Na zahtjev holandskog javnog tužilaštva, dvojica muškaraca uhapšena su u Dubaiju zbog sumnje da su učestvovali u velikoj međunarodnoj trgovini drogom, a jedan od njih je i državljanin BiH.

Prema pisanju portala Istraga.ba, uhapšeni bh. državljanin je Edin Gačanin Tito.

Zahtjev za izručenje će biti upućen Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za oba osumnjičenika.

Hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordiniše Evropol. Uz Holandiju, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država.

Tokom hapšenja, istražne službe su intenzivno i uspješno sarađivale s policijom Dubaija i s oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranim u UAE.

Jedan od osumnjičenik je tridesetsedmogodišnji muškarac sa državljanstvom Holandije i Maroka. Državno tužilaštvo u Roterdamu protiv njega vodi proces zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, učešća u zločinačkoj organizaciji, pranja velikih količina novca, korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu započela je dešifriranim porukama sa Skaj aplikacije.

"Riječ je o teškim krivičnim djelima koja upućuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam. Uhapšeni se sumnjiči za važnu koordinacijsku ulogu u uvozu kokaina. Drugi uhapšeni u Dubaiju je čestrdesetogodišnji državljanin Holandije, koji je takođe državljanin BiH. Protiv njega je takođe pokrenuta kriminalistička istraga na temelju presretnutih Skaj poruka. Krivični predmet protiv njega vode tužioci Državnog tužilaštva Holandije",  objavila je holandska policija.

Muškarac nije osumnjičen samo za uvoz velikih količina kokaina već i za pripremu uvoza gotovo 8.000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge stizale su preko luke Antverpen, a krajnje odredište im je bila firma u Holandiji.

Osumnjičeni je vjerovatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. To uključuje seriju od oko 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine s odredištem u Holandiji.

Takođe se, na osnovu podataka preko Skaj četova sumnja da je muškarac kao organizator, posrednik i finansijer učestvovao u uvozu 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Roterdam.

(Foto: www.politie.nl/nieuws)

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб