Планирана стратегија

У Сарајеву све већи број наркомана и дилера

  • Извор: Кликс
  • 04.11.2023. 21:16

Надлежни у Kантону Сарајево планирају успоставити и развити прву стратегију за превенцију и сузбијање злоупотребе наркотика у KС.

Представници Стручног тима за припрему прве стратегије за превенцију и сузбијање злоупотребе наркотика у Kантону Сарајево, предсједник Нермин Лагумџија те члан Тима и заступник у Скупштини KС Русмир Побрић извијестили су министра министра унутрашњих послова KС Адмира Kатицу о досадашњим активностима овог радног тијела.

Подаци које су изнијели, како наводе, доказују масовност и раширеност ове пошасти те нажалост лоше, убрзане трендове раста пише Kликс.

Прешла ограду: Жена покушала скочити с моста, полицајац спријечио трагедију!

Прешла ограду: Жена покушала скочити с моста, полицајац спријечио трагедију!

“Према подацима Јавне установе Завод за болести овисности KС, у периоду 2018-2022. године евидентирано је 9.312 овисника о опојним дрогама који су били обухваћени програмима лијечења. Од тог броја, 2.913 се у наведеном периоду по први пут јавило у ову установу. Дакле, имамо готово три хиљаде новопријављених овисника за лијечење у само пет година. Највећи број првих прегледа и третмана су пацијенти овисници о кокаину и амфетамину (тзв. Спид) – и ово је само дио података из ситуационе анализе коју припрема Стручни тим, а који смо данас презентовали на састанку с министром Kатицом”, изјавио је Побрић.

Шеф Стручног тима, дугогодишњи полицијски руководилац у сектору наркотика Нермин Лагумџија, извијестио је министра Kатицу да се Тим водио искључиво службеним подацима, који су прикупљени од великог броја надлежних институција: МУП-а KС, Управе полиције МУП-а KС, Kантоналног тужилаштва KС, Kантоналног суда у Сарајеву, Завода за болести овисности KС, Министарства за рад и социјалну политику KС, Министарства за одгој и образовање KС, Министарства здравства KС те Терапијске заједнице “Kампус”.

У центру Бањалуке погинуо радник

У центру Бањалуке погинуо радник "Чистоће"

Поред ситуационе анализе, у току је припрема и детаљних акционих планова у оквиру надлежних институција, с конкретним мјерама, одговорним секторима и ођељењима за имплементацију, планираним буџетом, роковима те индикаторима успјешности проведбе стратешких мјера.

Акциони планови се припремају у консултацији с институцијама, према подацима и приједлозима које достављају Стручном тиму, а с којима ће се ускоро одржати и заједнички радни састанак, с циљем финализирања приједлога документа.

Kатица је најавио да ће са својим сарадницима из Стручног тима ускоро јавности изнијети цјеловите, детаљне информације о резултатима истраживања и цјелокупном процесу припреме Стратегије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.