Trgovci oružjem

U akciji Europola zaplijenjeno preko 1.600 komada oružja, uhapšeno sedam osoba

  • Извор: Глас Српске
  • 04.04.2023. 08:00

Evropska policijska agencija Europol sprovela je obimnu akciju protiv trgovaca oružjem širom Evrope, tokom koje su uhapšene 22 osobe i zaplijenjeno je 1.621 komada oružja i 24.735 metaka i eksploziva.

U međunarodnoj akciji sprovedenoj u okviru Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv prijetnji od kriminala (EMPAKT) zaplijenjeno je i šest ručnih bombi, 276 kilograma dinamita, 299 detonatora i preko 21 kilogram baruta.

„Nadležni organi za sprovođenje zakona iz ukupno 31 zemlje ciljali su na pojedince za koje se sumnja da su kupovali oružje od trgovaca vatrenim oružjem” pojašnjeno je iz Europola.

Akcija je organizovana jednim dijelom u Srbiji gdje je zaplijenjeno 15 konvertibilnih pištolja, 23 ručno pravljena revolvera, devet ručno pravljenih pušaka, četiri pištolja, četiri puške,  četiri ručne bombe, dva revolvera,  dva krateža,  jedan ručno pravljeni pištolj, pet lovačkih pušaka, devet detonatorskih kapisli,  2.581 komad municije različitog kalibra za vatreno oružje i 105 komada municije za konvertibilno oružje. 

Takođe je pronađeno je i više od kilogram marihuane, 243 grama heroina  i manja količina kokaina, a uhapšeno je sedam osoba, saopštio je danas MUP Srbije.

Akcija, koju su predvodili Bugarska i Rumunija, obuhvatala je i Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Grčku, Crnu Goru, Njemačku, Veliku Britaniju, Španije  i ostale evropske zemlje. 

Ona je prvenstveno sprovedena u cilju suzbijanja nedozvoljene izrade, posjedovanja, trgovine i nošenja konvertibilnog oružja i borbe protiv prepravke gasnog, startnog i signalnog oružja u vatreno oružje.

Kako je nabavka ilegalnog oružja postala sve teža i skuplja, pojedinci i organizovane kriminalne grupe često pribjegavaju prerađenom oružju.

"Ovi pištolji koji pucaju u prazno su postali oružje izbora za kriminalce, jer se pokazalo da se određeni modeli lako pretvaraju za ispaljivanje bojeve municije. Većina zaplijenjenog oružja za uzbunu i signalizaciju bili su modeli proizvedeni u Turskoj prije promjene zakona u vezi s njihovom proizvodnjom” rečeno je iz Europola.

Ovo oružje je uvezeno u EU i legalno ponuđeno na prodaju u Bugarskoj i drugim državama. Međutim, nakon prodaje, često su krijumčareni preko granica i pretvarani u smrtonosno oružje u drugim zemljama unutar ili izvan EU.

„Ovaj proces konverzije uključuje modifikaciju oružja kako bi se učinilo sposobnim za ispaljivanje bojevom municijom, što je nezakonito. Jednom pretvoreno oružje se distribuira ilegalnim kanalima, što doprinosi proliferaciji ilegalnog vatrenog oružja” navode iz Europola.

Jugoistočna Evropa ima previše zaostalog oružja iz ratova koji su bili na području bivše Jugoslavije, ali i zbog prisustva u regionu značajne industrije vojnog oružja. 

Kao rezultat toga, pištolji i jurišne puške se mogu nabaviti na znatno niži troškovi u istočnoj Evropi nego u dijelovima svijeta gdje postoji potražnja nadmašuje ponudu, pojašnjeno je iz Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalong organizovanog kriminala.

REZULTATI AKCIJE:

- 143 pretresa kuća

- 22 hapšenja

- zaplijenjeno 129 komada vatrenog oružja

- zaplijenjeno je 1.492 nepretvorena i konvertirana alarmno-signalna oružja

- zaplijenjeno je 24.735 metaka nepretvorene, konvertirane i bojeve municije

- zaplijenjeno 6 ručnih bombi, 276 kilograma dinamita, 299 detonatora i preko 21 kilogram baruta


(Foto: Europol)



 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина