Akcija SIPA-e

Uhapšen poslanik PD PS Enver Bijedić

  • 18.02.2021. 19:37

Zbog sumnje na namještanje tendera vrijednog 5 ipo miliona maraka uhapšen je poslanik Predstavničkog doma Parlamenta i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić. SIPA je pretresla njegov stan, automobil, vikendicu i prostorije stranke. 

Osim Bijedića, uhapšeno je još 5 njegovih saradnika. Svi zbog sumnje na privredni kriminal, u čijem je fokusu tender koji je Rudnik soli Tuzla 12. februara dodijelio firmi "Mining i Driling" iz Gračanice. 

"Pretresena su lica, stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari na ukupno 9 lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama koje koristi 6 fizičkih lica i tom prilikom su otkriveni i oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz o daljem krivičnom postupku", kaže Luka Miladinović, portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Svemu je prethodila višemjesečna istraga Kantonalnog Tužilaštva Tuzla, a svi osumnjičeni vezani su za stranku Socijaldemokrati BiH, čiji je osnivač Enver Bijedić. 

"Trgovina uticajem koju inače većina i koristi je bila na neki način osnovno krivično djelo koje bi se stavilo na teret, a pored toga on s obzirom na svoj uticaj koji ima je izvršio i udruživanje ovih više lica koja je postavljao na mjesta direktora i odgovornih lica u Rudniku soli Tuzla da mogu da izvšravaju određene upute s njegove stranje", Ćazim Serhatlić, tužilac kantonalnog Tuzla.

"Postoji ozbiljna sumnja, kao što sam rekao, da su koordinirane radnje ovih osumnjičenih dovele do toga da posao vrijedan pet ipo miliona maraka, od koga zavisi proizvodnja ne samo u Rudniku soli Tetima, nego i u solani i u fabrici sode, da se povjeri preduzeću sa jednim zaposlenim", kaže Dalibor Bingas, tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

U 2019., posljednjoj godini za koju postoje zvanični podaci o poslovanju firme "Mining i Driling", zaposlen je bio samo jedan radnik. Tada su ostvareni ukupni prihodi od 220 hiljada maraka. Zbog toga je i postalo sumnjivo kako jedna takva firma može zadovoljiti uslove za dobijanje tako velikog tendera. 

Тагови: