Европол

Ухапшена банда која је крала прва издања књига руских писаца широм Европе

Девет држављана Грузије ухапшено је због сумње да су одговорни за крађе 170 ријетких књига, антиквитета који су чувани у националним и историјским библиотекама широм Европе, чиме су причинили штету од око 2,5 милиона евра, саопштио је Европол.

Акција је спроведена јуче у Грузији и Летонији, гдје су ухапшена четворица осумњичених који су задржани у притвору.

”Сумња се да је ова криминална група одговорна за крађе најмање 170 старих и ријетких књига, причинивши штету од око 2,5 милиона евра, као и немјерљив губитак цјелокупном друштву. Неки од тих украдених артефаката продати су на аукцијама у Санкт Петербургу и Москви, чиме су неповратно изгубљени”, саопштио је Европол.

У претресима пронађено 150 књига

Додају да је троје осумњичених раније ухапшено у Естонији, Француској и Литванији, док су двојица осумњичених под контролом француских правосудних органа.

”У акцији је учествовало више од 100 полицијских службеника који су били распоређени у претресима на 27 локација у Грузији и Летонији. Поред хапшења четворице осумњичених, истражиоци су у претресима пронашли и одузели преко 150 књига, чије се поријекло утврђује. Међу њима је и једна књига која је украдена у Француској, гдје ће бити и враћена”, наводи Европол.


Појашњавају да су крађе почињене током 2022. и 2023. године из националних и историјских бибилиотека у Чешкој, Естонији, Финској, Француској, Њемачкој, Литванији, Латвији, Пољској и Швајцарској.

Крали прва издања Пушкина и Гогоља

”На мети крадљиваца биле су ријетке књиге, углавном руских писаца, као што су прва издања аутора попут Александра Пушкина и Николаја Гогоља”, наводи се у саопштењу.

Осумњичени су имали и специфичан модус операнди, односно начин извршења. Приликом посјете библиотекама лопови би обично тражили да лично погледају одређене антиквитете, исказујући специфичан академски интерес.

”Том приликом би прецизно мјерили и фотографисали књиге прије него што их врате. Онда би се неколико дана, недјеља или мјесеци касније враћали и тражили приступ истим књигама, али бих их тада замијенили фалсификованим примјерцима, врхунског квалитета”, појашњава Европол.

Специфинач модус операнди

У другим случајевима су се ослањали на ”сировији” приступ и једноставно би провалили у билблиотеку. У припреми крађе обично су посјећивали библиотеке и истраживали књиге које су циљали.

”Међународна истрага је покренута након што је Француска сигурном размјеном података послала обавјештење Европолу, што је подстакло друге истражне органе да провјере да ли су идентификовали исти модус операнди у својим земљама. На основу тих извјештаја Европол је олакшао размјену информација између погођених земаља те помогао у идентификовању главних осумњичених. Европолова анализа је помогола да се створе везе, пронађу трагови па чак и открију крађе за које се није ни знало”, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: