Operativne akcija "Mreža četiri"

Uhapšeno 16 osoba, pretresene 22 lokacije

  • 19.05.2021. 15:12

SARAJEVO - Federalna uprava policije saopštila je da je od jutros uhapšeno 16 osoba i pretresene 22 lokacije u okviru operativne akcije "Mreža četiri", u vezi sa borbom protiv krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, trgovina ljudima.

Akcija se provodi od ranih jutarnjih časova u koordinisanim aktivnostima sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a pod nadzorom kantonalnog tužilaštva.

Uhapšena K.M. /39/, N.A. /31/, F.D. /49/, R.V. /28/, P.S. /44/, S.A. /37/, K.E./39/, A.V. /28/, G.N. /28/, B.V. /43/, A.J. /51/, T.M. /33/, K.A. /39/, R.E. /29/, C.M. /26/ i Š.H. /32/, iz Kaknja, dok se za tri osobe traga i radi se na njihovom lociranju.

Riječ je o licima S.S. /41/ iz Bihaća, S.D. /28/ iz Kaknja i C.E. /38/ iz Zenice.

U okviru ove akcije, Kantonalnom tužilaštvu u Zenici dostavljen je i izvještaj protiv tri lica koja su takođe meta ove akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela trgovina ljudima.

Riječ je o licima čiji su inicijali C.M. i Š.H. iz Kaknja i D.R. iz Ilijaša.

U pretresima je pronađena i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, a koja će biti predmet vještačenja, veći broj mobilnih telefona, digitalne vage za precizno mjerenje, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljem postupku.

U saopštenju se dodaje da je značajna podrška i pomoć u ovoj akciji pružena od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, te MUP-ova Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona i Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.