”Гдје је Сара?”

УКЦ Републике Српске о случају ”Сара”: Јавни простор не може бити суд и судница

Универзитетски клинички центар Републике Српске огласио се поводом документарног филма Центра за истраживачко новинарство ”Гдје је Сара?" наводећи да организовање укопа, сахрањивање и ексхумације нису у њиховој надлежности.

”Због великог интересовања и упита медијских кућа које је изазвао документарни филм ”Гдје је Сара?“ имамо обавезу да се испред највеће здравствене установе обратимо јавности. Морамо да нагласимо да се у УКЦ Републике Српске лијече пацијенти, те да у нашој надлежности нису организовања укопа, сахрањивање и ексхумације”, саопштио је УКЦ Републике Српске.

Уважавајући веома тешку и тужну ситуацију у којој се налазе родитељи, наглашавају да је незахвално коментарисати исту.

”Не можемо да се не отргнемо утиску да је наведени филм, бар што се тиче надлежности УКЦ Републике Српске, направљен тенденциозно имајући за циљ потпуну дискредитацију здравственог система Републике Српске и стварање простора за шпекулације. Многе веома важне чињенице су изостављене у самом филму, да ли намјерно или случајно остаје питање. С тим у вези када је ријеч о овако осјетљивим случајевима сматрамо да је потребно да надлежене институције утврде чињенице, те на основу тога да се донесе исправна одлука и формира мишљење јер јавни простор није нити може бити ни суд ни судница”, наводе у УКЦ-у.

Истичу да са сигурношћу могу рећи да су у овом случају испоштовани сви медицински протоколи у лијечењу труднице и новорођенчета и законска регулатива на основу које је урађена обдукција, за што постоји медицинска документација која је на располагању надлежним институцијама.

”Такође, у нашој архиви је потврда о преузимању покојника од стране Градског гробља Бањалука (бр. 1340/18)”, саопштио је УКЦ.

Подсјетимо, након што је филм објављен Окружно јавно тужилаштво Бањалука формирало је предмет и отворило нову истрагу у овом случају. Истрага је покренута након открића Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) приказаних у документарном филму ”Гдје је Сара?”, а које се тичу ДНК анализе посмртних остатака двије бебе за које је вјештачењем утврђено да не припадају биолошким родитељима, односно Александри Благојевић и Наташи Стијак.

Отворена нова истрага: Тужилаштво испитује гдје је Сара?

Отворена нова истрага: Тужилаштво испитује гдје је Сара?



Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм