Apelaciono vijeće Suda BiH

Ukinuta šokantna presuda za silovanje srpske trudnice, suđenje vraćeno na početak

  • Извор: Глас Српске
  • 29.10.2021. 08:14

Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbu Tužilaštva BiH i ukinulo šokantnu prvostepenu presudu ovog suda protiv bivšeg pripadnika Prve muslimanske brigade Zvornik tzv. Armije BiH Adema Kostjerevca koji je bio optužen za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je za naš list da je postupajući tužilac u ovom predmetu Milanko Kajganić, koji je nedavno imenovan za v.d. glavnog tužioca BiH, polovinom aprila podnio žalbu na odbijajuću presudu.

"Tužilaštvu BiH je 26. oktobra dostavljeno rješenje kojim se uvažava žalba, te se odbijajuća presuda u cjelosti ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Nakon donošenja presude Apelacionog odjeljenja Suda BiH, javnost će biti blagovremeno obaviještena", navedeno je u odgovoru na  pitanja Glasa.

Podsjećamo, Sud BiH izrekao je polovinom marta ove godine jedinstvenu i do tada neviđenu presudu kojom je odbijena optužba protiv optuženog Kostjerevca uz obrazloženje da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka, jer tokom istrage on nije ispitan u skladu s propisima.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić ocijenio je tada kao posebno šokantno to što je žena koju je Kostjerevac silovao tokom postupka pozivana dva puta da daje iskaz i prisjeća se trauma kroz koje je prošla, da bi poslije njenog svjedočenja sud izrekao šokantnu presudu.

"Zašto sud nije vratio optužnicu na doradu ako cijeni da je nepotpuna ili nevaljana? Nisu tačne tvrdnje da od optuženog izjava nije uzeta u skladu sa zakonom, jer ispada da neko odavde treba da određuje kako će agenti FBI-ja saslušati osumnjičenog", rekao je Kojić.

On je juče pozdravio presudu Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

"To uliva malo nade da u tim pravosudnim institucijama ipak postoji djelić pravde, makar za silovane Srpkinje", ocijenio je Kojić.

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić, koji je ocijenio da je u slučaju da bude potvrđena prvostepena presuda potrebno potegnuti pitanje odgovornosti postupajućeg tužioca i sudije koji je potvrdio optužnicu, kaže da izgleda da nije bilo propusta postupajućeg tužioca.

"Ipak ne bih prejudicirao ishod postupka, a ne mogu detaljnije komentarisati ni odluku Apelacionog vijeća jer je nisam pročitao, ali što se tiče postupka, sada smo skoro pa na početku", ocjenjuje Jokić.

Optužnica

Adema Kostjerevca optužnica tereti da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos. U optužnici se navodi da je žena bila trudna i da je silovanje uzrokovalo prekid trudnoće. Suđenje je počelo u julu 2020. godine, mjesec dana nakon što je izručen iz SAD u BiH.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм