Alkohol i brzina najveći krivci

Veći broj saobraćajnih nesreća tokom ljeta

  • Извор: АТВ
  • 22.07.2022. 18:59

Ovo su gotovo svakodnevni naslovi u medijima tokom ljeta. Crnu hroniku pune informacije o saobraćajnim nesrećama. Statistika pokazuje da je tako svake godine u julu i avgustu. Gušći saobraćaj, pijani vozači, visoka temperatura sve su to uzroci većeg broja saobraćajnih nesreća sa kobnim ishodom. Da su alkohol i brzina najveći krivci za to podaci su i banjalučke policijske uprave. Zato će tokom ljeta kontrole biti pojačane.

"Prvenstveno djelovaće se na smanjenje brzine kretanja, kontrola alkohola jer su to glavni uzroci sa saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim licima“, rekao je Radomir Broćeta, inspektor za bezbjednost saobraćaja PU Banjaluka.

Isti su podaci i u Doboju. Najviše saobraćajki izazvali su pijani vozači. U prvih 6 mjeseci na teritoriji dobojske policijske uprave desilo se 407 nesreća ipak brojke pokazuju da je upravo zbog ljetnjih mjeseci druga polovina godine uvijek kritičnija. 

"Primjetili ste da u  prvoj polovini godine imamo bolje stanje na putevima, po 5 smrtno stradalih nažalost u drugom dijelu dolazi do pogoršanja stanja naročito jul i avgust zbog znatnog povećanja frekvencije saobraćaja“, rekao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

U julu i avgustu se najviše gine kažu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja. Iz godine u godinu najviše poginulih je tokom ljeta.

"Ovi brojevi nisu slučajni u ovim mjesecima svakako su najviše temperature i najbolji su uslovi za saobraćaj pada i sposobnost vozača slobodnije voze a samim tim su brzine veće", rekao je Nikola Ćopić, član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja RS.

Smanjiti brzinu i biti trijezan za volanom osnovni su apeli i iz Agencije i iz policije. Na to će vozače podsjećati i tokom kampanje „101 život“ koja će sprovodi širom Republike Srpske. 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.