Počelo suđenje

Više od 200 njegovatelja iz BiH i Srbije zaposleno na crno u Austriji

  • Извор: Независне
  • 02.02.2023. 22:19

Štajerska agencija za brigu o porodici posredovala je u angažmanu 243 njegovatelja koji su, kasnije se ispostavilo, radili bez potrebne licence i registracije socijalnog osiguranja.

Danas je u Gracu počelo suđenje generalnom direktoru i njegovom pomoćniku zbog organizovanog rada na crno i teške prevare. Tvrde da su tako postupili samo zbog nedostatka kadrova.

Činjenica je da Austrija u velikoj mjeri zavisi od medicinskog osoblja iz inostranstva, posebno kada je u pitanju njega koja traje 24 sata. Ovo je takođe unosan posao za brojne agencije za zapošljavanje.

U slučaju ove štajerske agencije ispostavilo se, međutim, da poslovni duh očigledno otišao predaleko: navodno su zaposlili 243 medicinske sestre iz BiH i Srbije bez dozvole za rad ili registracije kod socijalnog osiguranja. Kažu da je to učinjeno iz nužde, zbog nedostatka pravnog osoblja.

Poslije intenzivnih istraga finansijske policije, Tužilaštvo za ekonomske poslove i korupciju (VKStA) prijavilo je organizovani rad na crno i teške prevare.

"Optuženi su dozvolili porodicama da vjeruju da su medicinske sestre registrovane. Ne radi se o kriminalizovanju medicinskih sestara. Zakonodavac ne želi da sitne ribe budu kažnjene. Ali ovdje se radi o organizovanom obliku rada na crno“, rekao je viši javni tužilac na suđenju u Gracu.

Osim toga, ova štajerska agencija je Ministarstvu za socijalna pitanja uredno predavala zahtjeve za subvencije za dvadesetčetvoročasovnu njegu i u nekim slučajevima falsifikovane potpise.

"Da uštedi na vremenu", objasnio je prvooptuženi generalni direktor, što je kasnije opisao kao "nepromišljenost".

Optuženi generalni direktor djelimično priznaje krivicu, ali ističe da je postupio "iz nužde" jer "legalnih" kadrova, poput onih iz Mađarske ili Slovenije, jednostavno više nema. A bh. njegovateljice su porodice odlično primile.

"Svako ko poznaje tržište zna da većina agencija tako funkcioniše", rekao je ovaj generalni direktor u svoju odbranu.

Sud nije saopštio kada će suđenje biti nastavljeno.