Zbog filmske pljačke na auto-putu

Vrhovni sud RS ponovo ukinuo osuđujuću presudu bivšim specijalcima MUP-a

  • 28.09.2018. 19:30

Vrhovni sud Republike Srpske ponovo je ukinuo osuđujuću presudu Okružnog suda Bajaluka, po kojoj su bivši specijalcim MUP-a RS osuđeni na 40 godina robije za oružanu pljačku skoro 620 hiljda maraka na auto-putu Banjaluka-Gradiška.

Sud je uvažio žalbu odbrane bivših specijalaca Vladana Malića i Goran Paraša i civila Olega Bande u kojoj se navodi da su se desili propsuti oko prikupljanja i dostavljanja bioloških tragova kao dokaza.

"Osnovani su argumenti izneseni u žalbi branilaca V.M, G.P. i O.B. u prilogu tvrdnji da su, u pobijenoj presudi, donesenoj u ponovljenom postupku, izostali razlozi o odlučenim činjenicama, koji se odnose na prigovore odbrane da biološki tragovi, koji su bili predmet vještačenja u "Univerzitetu u B.- Biološki fakultet", nisu dostavljeni u skladu sa pravilnikom o načinu prikupljanja, pakovanja i transporta DNK uzoraka, te da je time počinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka", istakli su iz Vrhovnog suda. 

Vrhovni sud je u februaru ove godine prvi put ukinuo osuđujuću presudu zbog, kako su tada obrazložili, povrede krivičnog postupka. Interesantno je da je presuda poništena i tada, iako su specijalci krajem 2016. priznali krivicu. Odbrana tvrdi da je Vrhovni sud ovaj put uvažio samo jednu od žalbi. 

"Evo mogu konstatovati da je ustvari da je analiziran i uvažen jedan od žalbenih razloga, a tiče se bitne povrede odredaba krivičnog postupka, odnosno prvostepena presuda nema obrazloženje u pogledu žalbenih navoda koji su istovremeno bili i prigovorni razlozi i u prvom i u ponovljenom suđenju. Tiču se zamjerki kod pribavljanja bioloških uzoraka", istakla je Jadranka Ivanović, advokat. 

Optuženoj četvorki i ovaj put je produžen pritvor, zbog čega će odbrana podnijeti i apelaciju sudu. Ipak, iz Vrhovnog suda tvrde da razloga za produžetak pritovra itekako ima.

"Sve naprijed navedene okolnosti, ovaj sud cijeni kao vanredne okolnosti u vremenu relevantnom za produženje pritovra, koje bi, puštanjem optuženih na slobodu, izazvale reakciju građana i dovele do stvarne prijetnje narušavanja javnog reda u smislu iskazivanja negodovanja zbog nepovjerenja u rad policije, a pogotvo kod činjenice da su optuženi bili pripadnici Specijalne jedinice MUP RS od kojih se očekuje otrkivanje počinilaca krivičnih djela, a ne da isti čine ovako teško krivično djelo", istakli su iz Vrhovnog suda. 

Specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović bili su osuđeni na po deset i po godina zatvora, a Oleg Banda na osam i po godina zbog filmske pljačke u septembru 2015 godine. Oni su tada napali kolonu vozila Sector Securityja i prijeteći puškama od radnika, oteli tri kofera sa 617 hiljada maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave i ranjavanja jednog lica.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.