Полиција апелује

За пет дана пет пожара у Зворнику, полиција упутила апел грађанима

  • Извор: АТВ
  • 09.02.2024. 11:15

На подручју Зворника у протеклих пет дана евидентирано је пет пожара суве траве и ниског растиња те из Полицијске управе Зворник апелује на грађане да не пале ватру на недозвољеним мјестима.

Како кажу, због најављених временских прилика, вјероватноћа је да ће се са пожарима наставити и током предстојећег викенда.

„Полицијска управа Зворник апелује на грађане да током обављања радова на крчењу земљишта и уређењу имања, не пале ватру на недозвољеним мјестима и не врше спаљивање остатка житарица и спаљивање дрвеног отпада унутар или у близини шумских комплекса и засада, гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору, који могу угрозити људске животе и имовину грађана“, саопштено је из Полицијске управе Зворник.

Подсјећају да је Законом о заштити од пожара, који је ступио на снагу 2019. године, као једна од обавезних мјера заштите од пожара (члан 18., тачка 10.) забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавња ширења ватре.

Овим Законом је дефинисана новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров или други пољопривредни отпад, без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице и уколико не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре.

„При спаљивању корова и другог запаљивог материјала потребно је угасити остатке несагорених материја, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења. У већини случајева ватра се пренесе на шумске комплексе проузрокујући велику материјалну штету“, наводе из ПУ Зворник.

Полицијска управа Зворник ће у оквиру својих овлашћења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.

„Позивамо грађане да приликом уочавања пожара или у случају неконтролисаног ширења ватре, о томе одмах обавијесте надлежну ватрогасну јединицу на број телефона 123, најближу полицијску станицу на број 122 или Центар за обавјештавање на број 121“, позивају из Полицијске управе Зворник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.