Врховни суд

За свирепо убиство Зорићу потврђено 27 година затвора

Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду Жарку Зорићу (40) из Приједора и осудио га јединствену казну од 27 година затвора због свирепог убиства своје дјевојке Неде Милојевић (44), те подметања пожара у њеном стану чиме је покушао да прикрије злочин.

Зорић је пред Окружним судом у Приједору признао кривицу и оглашен је кривим за тешко убиство и изазивање опште опасности, јер је отвореним пламеном запалио стан жртве.

Злочин је почињен 20. јануара 2023. године око девет часова ујутро у стану Милојевићеве, на првом спрату зграде у улици Илије Стојановића у Приједору. Према пресуди Зорић је након вербалног сукоба физички напао Милојевићеву, с којом је живио у стану.

"У намјери да је лиши живота узео је кухињски нож и више пута ножем убо оштећену, која се покушала заштитити рукама, у предјелу главе, врата и руку. Нанио јој је убодне и резне ране у предјелу потиљка, десног образа, доњег дијела врата, кажипрста и средњег прста десне шаке", наводило се у оптужници.

Појашњава се да је Милојевићева усљед тих повреда пала на лежај у кухињи.

"Док је жртва лежала, дајући знаке живота и трпећи интезивне и дуготрајне болове и патње, упоран у намјери да је лиши живота и спријечи да евентуално позове помоћ, оптужени је узео трулекс крпу и исту угурао жртви у грло, свјестан чињенице да ће оштећена на овај начин трпити болове и патње, што је довело до насилног механичког угушења оштећене и смртног исхода, насталог као посљедица зачепљења гркљања и ждријела трулексом, потпомогнут оштећењем вратног дијела кичмене мождине", пише у оптужници.

Додаје се да је Зорић након тога прешао у дневни боравак и запалио папир, у намјери да на тај начин изазове пожар и прикрије извршење кривичног дјела, свјестан чињенице да се ради о стамбеној згради са више станара гдје ће пожаром изазвати опасност за њихове животе и имовину већег обима, на шта је и пристао.

"Након тога је напустио стан и отишао у Комунално предузеће у којем је запослен, а затим у кафе бар "Болеро" гдје је конзумирао алкохол и играо игре на срећу. По његовом изласку из стана пожар се проширио на инвентар у дневном боравку и захватио међуспратну конструкцију, услијед чијег сагорјевања је дошло до урушавања дијела међуспратне конструкције у стану који се налази у приземљу зграде и из којег је власница непосредно прије тога изашла, док је ширење пожара на остатак стамбене зграде спријечен благовременом реакцијом припадника ватрогасне јединице из Приједора", наводило се у оптужници.

Пратите нас и путем Вибера