Врховни суд

За свирепо убиство Зорићу потврђено 27 година затвора

Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду Жарку Зорићу (40) из Приједора и осудио га јединствену казну од 27 година затвора због свирепог убиства своје дјевојке Неде Милојевић (44), те подметања пожара у њеном стану чиме је покушао да прикрије злочин.

Зорић је пред Окружним судом у Приједору признао кривицу и оглашен је кривим за тешко убиство и изазивање опште опасности, јер је отвореним пламеном запалио стан жртве.

Злочин је почињен 20. јануара 2023. године око девет часова ујутро у стану Милојевићеве, на првом спрату зграде у улици Илије Стојановића у Приједору. Према пресуди Зорић је након вербалног сукоба физички напао Милојевићеву, с којом је живио у стану.

"У намјери да је лиши живота узео је кухињски нож и више пута ножем убо оштећену, која се покушала заштитити рукама, у предјелу главе, врата и руку. Нанио јој је убодне и резне ране у предјелу потиљка, десног образа, доњег дијела врата, кажипрста и средњег прста десне шаке", наводило се у оптужници.

Појашњава се да је Милојевићева усљед тих повреда пала на лежај у кухињи.

"Док је жртва лежала, дајући знаке живота и трпећи интезивне и дуготрајне болове и патње, упоран у намјери да је лиши живота и спријечи да евентуално позове помоћ, оптужени је узео трулекс крпу и исту угурао жртви у грло, свјестан чињенице да ће оштећена на овај начин трпити болове и патње, што је довело до насилног механичког угушења оштећене и смртног исхода, насталог као посљедица зачепљења гркљања и ждријела трулексом, потпомогнут оштећењем вратног дијела кичмене мождине", пише у оптужници.

Додаје се да је Зорић након тога прешао у дневни боравак и запалио папир, у намјери да на тај начин изазове пожар и прикрије извршење кривичног дјела, свјестан чињенице да се ради о стамбеној згради са више станара гдје ће пожаром изазвати опасност за њихове животе и имовину већег обима, на шта је и пристао.

"Након тога је напустио стан и отишао у Комунално предузеће у којем је запослен, а затим у кафе бар "Болеро" гдје је конзумирао алкохол и играо игре на срећу. По његовом изласку из стана пожар се проширио на инвентар у дневном боравку и захватио међуспратну конструкцију, услијед чијег сагорјевања је дошло до урушавања дијела међуспратне конструкције у стану који се налази у приземљу зграде и из којег је власница непосредно прије тога изашла, док је ширење пожара на остатак стамбене зграде спријечен благовременом реакцијом припадника ватрогасне јединице из Приједора", наводило се у оптужници.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм