Сарајево

Задње ријечи убијеног Фариса пријатељима: "Није гасни..."

  • 01.02.2024. 22:54

БиХ, али и регион је потресла вијест о убиству младог Фариса Пендека, који је убијен у недјељу навече у сарајевском насељу Отока.

Адем Шуман осумњичен је да је након свађе коју је Шуман проузроковао, хицем из пиштоља убио Пендека.

Кантонални суд у Сарајеву одредио је једномјесечни притвор за Адема Шумана.

Осумњичени за убиство младића у Сарајеву иза решетака, у притвору и његови помагачи

Осумњичени за убиство младића у Сарајеву иза решетака, у притвору и његови помагачи

Притвор је оређен и за Елмедина Градишића и Мерсима Саљевића који су осумњичени да су помагачи, али то је мала утјеха за родитеље и пријатеље. 

Сада су се друштвеним мрежама прошириле и задње ријечи убијеног Пендека. 

- Данас смо се опростили од Фариса, друга, средњошколца, дјетета овог града. Минутом шутње, фатихом и емотивним говором ученици и ученице наше школе су послали снажну поруку.

28. јануар 2024. године

23:33 часова: -“није гасни” “јеси погођен?” “јесам” - биле су задње ријечи једне невине душе која је страдала на мјесту на којем се нашла у погрешно вријеме - наводи се у објави Средње економске школе у Сарајеву.

"Фарисова прича почиње још у вртићу, гдје је имао једног друга од којег је био нераздвојан да га је чак и са својих шест година сматрао братом. С њим је одрастао, незнајући да ће тај исти друг нажалост гледати његов посљедњи тренутак живота.

Фарис је био једна од ријетких особа која се у том периоду није шалила на било чији рачун. Увијек је још као и дјечак настојао показати свима нешто ново.

Како је основна школа дошла, дружење два друга се наставило. Били су нераздвојни. Као и свако дијете од нас Фарис је имао свој сан. Убрзо након основне школе дошла је и средња школа. Са два друга прешло је на четири. Дружили су се, нису били проблематични, уживали су заједно и не бисте помислили да имају способност да мрзе било кога. Свима су били спремни помоћи, били су увијек насмијани и прије свега добри људи.

Упркос годинама које су прошле након основне школе, сваки пут кад бисмо се срели Фариса би се увијек са истим топлим осмијехом поздравио. То су тренуци који ће заувијек остати у сјећањима.

28. јануара 2024. године нажалост се прича о четири друга завршила. Остала су само три друга са великом празнином у душама и срцима. Али успомена на Фариса ће да живи све док и ми живимо.

Немојте подлећи пороцима као што су све врсте дрога и осталих опијата и немојте радити незаконите ствари. Знамо да нам је, нажалост, укоријењено у ово данашње вријеме да је то "кул" и да се тако стиче тинејџерско искуство и живи живот пуним плућима, међутим, то је потпуно погрешно. Помислите на своје родитеље, пријатеље и вама блиске и драге људе прије него почините грешку која се не мозе поправити. Држите своје вољене чврсто уз себе и свакодневно их подсјећајте колико их волите и колико су вам битни, јер никада не знате кад ће бити посљедњи тренутак. Учите и радите на себи и својој будућности, бит ћете захвални себи једног дана за то. Своју енергију улажите у ствари које су корисне за вас и које не штете ни вама ни околини. Овај догађај свима мора да нам буде лекција да будемо опрезни у свако доба дана и ноћи јер било ко од нас је могао да се нађе у оваквој ситуацији.

Ми као заједница морамо да се пробудимо и да радимо на томе да се наш систем уреди и да се сви осјећамо сигурно. Морамо покренути причу о увођења доживотног затвора за убиства. Наш драги Фарис је тек требао да почне свој живот, ни крив ни дужан остао је без њега. Није праведно да убица икада опет има прилику осјетити привилегију слободе и да добије другу прилику у животу након што је невиноме дјетету узео прилику да уопште живи живот - наводи се у наставку објаве.

(Фото: Инстаграм)

Пратите нас и путем Вибера