Sarajevo

Završeno ročište Osmanu Mehmedagiću Osmici, zatražen pritvor, čeka se odluka Suda BiH

  • Извор: Аваз
  • 10.09.2021. 14:40

Završeno je ročište Osmanu Mehmedagiću Osmici, po prijedlogu Tužilaštva BiH o opozivu mjere zabrane i određivanju jednomjesečnog pritvora.

Tužilac Oleg Čavka je izjavio da prema podacima Granične policije BiH Osman Mehemdagić i Asim Sarajlić da su 21. jula zajedno otputovali avionom u Antaliju. Prema mjerama zabrane osumnjičeni se ne smije svjedoku približavati na udaljenost manju od 50 metara.

Odbrana Mehmedagića, advokati Senka Nožica i Nermin Mulalić smatraju da nije prekršena mjera zabrane. Objasnili su da je kontakt nešto drugo u odnosu na činjenicu da su dvije osobe se našle na istom mjestu u isto vrijeme.

Zabrana kontaktiranja sa svjedocima

Tužilaštvo BiH je došlo do dokaza da je Mehmedagić prekršio mjere zabrane koje su mu određene 16. jula.

U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH došlo je do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu s osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu i kojoj se, u skladu s izrečenim mjerama zabrane, osumnjičeni ne smije približavati na udaljenost manju od 50 metara.

U rješenju Suda BiH precizno je navedeno da se osumnjičenom Mehmedagiću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, "zabranjuje kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva u ovom krivičnom predmetu, uključujući približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojom osobom, osim s braniocima“.


Sarajlić i Osmica zajedno su i otputovali i ljetovali u Antaliji

Međutim, Osmica je sa svjedokom u ovom predmetu Asimom Sarajlićem, delegatom SDA u Domu naroda BiH i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e, otputovao avionom s Aerodroma Sarajevo 21. jula u Antaliju. Otputovali su svega pet dana nakon određivanja mjera.

Prema dokumentaciji "Avaza", Sarajlić i Osmica zajedno su i otputovali i ljetovali u Antaliji, a u Sarajevo su se vratili 30. jula. Potvrđuju to i zvanični podaci Granične policije i Tužilaštva BiH koji su proslijeđeni Sudu BiH.

Inače u ovom predmetu je sudija Suda BiH Tatjana Kosović koja će naknadno donijeti odluku.  

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм