Na zgradu "Agrama" u Banjaluci

Zbog ispaljivanja zolje Radića terete za terorizam

  • 01.11.2018. 21:55

Aleksandra Radića (42) iz Čelinca, koji je osumnjičen da je 30. marta iz ručnog raketnog bacača M80 zolja ispalio raketu na zgradu "Agraminvesta" u Banjaluci, Republičko tužilaštvo tereti za terorizam, saznaje "Glas Srpske".

Radić je uhapšen početkom oktobra i tada mu je na teret stavljeno izazivanje opšte opasnosti, ali je ovo djelo nedavno prekvalifikovano. Republičko tužilaštvo je 17. oktobra, nakon preuzimanja istrage od Okružnog tužilaštva Banjaluka, donijelo naredbu da se protiv Radića povede istraga zbog terorizma i neovlašćene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija. Radića terete da je ispalio raketu na zgradu "Agrama" 30. marta s ciljem zastrašivanja građana i uništavanja ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Republike Srpske.

Napadom je, tvrde u tužilaštvu, doveo u opasnost i život radnika obezbeđenja Dejana D., koji je bio u zgradi. Raketa je probila šajbu prozora na devetom spratu i udarila u plafon kancelarije. Procijenjeno je da je usljed eksplozije prouzrokovana šteta od 29.129 KM. Prema naredbi o istrazi Radić je to krivično djelo počinio zajedno sa najmanje jednim ili više lica.

Tokom istrage pronađena je zolja i na njoj biološki tragovi osumnjičenog Radića i još dvije za sada nepoznate osobe. Osim ovoga, kao razlog da se osumnjičenom na teret stavi krivično djelo terorizam tužilaštvo navodi i činjenicu da je napad izvršen u blizini sjedišta Vlade Srpske, Poreske uprave RS, pravosudnih institucija i stadiona FK Borac. Tužilaštvo tvrdi da je vještačenjem pričinjene štete u ovom napadu utvrđeno da je cijela zgrada "Agraminvesta" mogla da bude zapaljena.

U prilog tvrdnji da se ovaj slučaj može nazvati terorizmom tužilaštvo navodi i činjenicu da je napad uznemirio javnost i da su nakon njega građani i pojedini politički i stranački funkcioneri navodili da je bezbjednost u Banjaluci narušena. Branilac Radića, advokat Mileta Bošković, istakao je da je pod znakom pitanja kvalifikacija krivičnog djela terorizam.

"Tužilaštvo je na istim činjenicama prekvalifikovano ovo djelo. Pitanje je kako je i kada Radićev trag dospio na zolju i nema dokaza da ju je on ispalio. Raketa je ispaljena na privatnu zgradu koju je sagradio, koliko znam, jedan biznismen. Zar će svako podmetanje eksploziva ili sličan slučaj napada na privatnu imovinu biti terorizam", upitao je Bošković.

Dodao je da je optuženi bivši borac Vojske Republike Srpske koji je tri puta ranjavan. Radić se u tužilaštvu branio ćutanjem i nije odgovarao na pitanja u vezi sa optužbama za terorizam.

Pritvor

Republičko tužilaštvo zatražilo je od banjalučkog Okružnog suda da Aleksandru Radiću produži pritvor za još dva mjeseca. To traže zbog bojazni da će uticati na svjedoke, jer bi puštanje na slobodu optuženog moglo da prouzrokuje remećenje reda i mira. Radićev advokat Mileta Bošković protivi se prijedlogu i smatra da za to nema osnova.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.