Оптужница

Зворничанин прогањао судију због којег је осуђен на три године затвора

Алекса Јокић из Каракаја код Зворника, који је неправоснажно осуђен на три године затвора због пријетњи убиством судији Основног суда у Зворнику Славку Савићу, сада је оптужен и за прогањање истог судије!?

Оптужницу против Јокића подигло је Окружно јавно тужилаштво у Бијељини, а потврдио Основни суд у Зворнику. На терет му се ставља кривично дјело прогањање за које је запријећена новчана или казна до двије године затвора.

У оптужници се наводи да је Јокић од 24. јуна до 26. августа ове године сачекивао Савића испред зграде у којој станује. Зграду је и фотографисао, те се распитивао о судији, а чак му је оштетио и браву од улазних врата.

”У више наврата оптужени је континуирано уходио и пратио оштећеног док је овај користио паузу на послу. Посматрао га је док је боравио у кафићу ”Рафаело”, због чега је оштећени промијенио мјесто на које долази. Међутим, оптужени се и даље појављивао и пратио га и посматрао у кафићу ”Центар”. Својим возилом долазио је и до куће оштећеног у околини Зворника у којој живи са породицом”, наводи се у оптужници.

Додаје се да је, због ранијих пријетњи које му Јокић упућивао, то изазивало осјећај тјескобе и страха за безбједност код Савића. Због тога је промијенио редовне навике и стално је у страху када се креће улицом.

”Оптужени је 26. августа око 21.15 часова дошао пред породичну кућу оштећеног и позвао га да изађе. Када је видио о коме се ради, није се одазвао на позив, већ је отишао у заклон. У кући је тада била и његова болесна супруга, што је код оштећеног изазвало тјескобу и страх за властиту, aли и сигурност његове породице”, наводи се у оптужници.

Занимљиво је да се Јокић брани са слободе иако има пресуду за пријетње истом судији. Због прогањања притвор му није одређен, а пресуда за пријетње није правоснажна и по закону не може бити упућен на издржавање казне. Из те пресуде јасан је и мотив због којег се Јокић, иначе отац троје малољетне дјеце, намјерио на судију Савића. Разлог је био тај што је Савић у прекршајном поступку 2019. године донио рјешење којим је утврђено да је Јокић одговоран за учињени прекршај, односно крађу струје па је новчано кажњен са 1.000 КМ.

Због тога Јокић је 12. септембра 2021. године дошао до имања судије и возилом насилно ушао у двориште. Како Савића није било код куће пријетње је упутио његовом сину. Викао је да њега "нико неће кажњавати" и да ће "Славка убити као псето".

"Наћи ћу га где год да је. Или он или ја. Имам право да ти дођем у кућу, ако хоћу. Ово је демократија. Побићу вас све! Не може он мене осуђивати, ја ћу њега пресудити", наведено је у првостепеној пресуди.

Јокић је и прије тога осуђиван, а неке пресуде су му брисане из досијеа. То је примјетило и вијеће Окружног суда у Бањалуци које је у образложењу првостепене пресуде навело да је видљиво да раније кажњавање на Јокића није имало утицај, будући да је и раније починио дјело с елементима насиља и према службеном лицу.

Иначе, Јокић је у новембру 2009. године осуђен на условну казну од шест мјесеци затвора због спречавања службеног лица у вршењу службене радње. Претходно је 2006. године осуђен на условну казну од четири мјесеца затвора због тјелесне повреде.

Пратите нас и путем Вибера