Nikola Mirotić

Do sada je dao preko milion evra za pomoć srpskoj djeci i porodicama

  • Извор: АТВ
  • 24.03.2023. 08:57

Crnogorac i košarkaš Barselone Nikola Mirotić, drugo je ime za ljudskost

Nosilac ordena Svetog Save, do sada je dao preko milion evra za zbrinjavanje i pomoć najugroženijim građanima Srbije.

Humanitarne akcije

Njegovo učešće u akcijama pomoći ugroženima je veoma često. Nedavno je malom Vukanu Stoiljkoviću, dječaku iz Vranja, bila potrebna pomoć da sakupi 2,5 miliona evra za najskuplji lijek na svijetu – „zolgensmu“. Mirotić je tada odigrao glavnu ulogu i bio pravi MVP van terena, pošto je donirao pola miliona evra. Tok akcije prikupljanja pomoći promijenio je, kako rekoše Vukanovi roditelji, jedan „sportista velikog srca, koji je želio da ostane anoniman“. I bio je nekoliko dana, a onda je ipak otkriveno da je taj čovjek Nikola Mirotić. Novac je sakupljen, a mali Vukan je na vrijeme stigao u Budimpeštu, gdje je počelo liječenje.

I prije ovog humanog čina, Mirotić je bio u centru pažnje zbog podrške, najčešće novčane, ugroženim porodicama. Porodici Kojović iz Sjenice, koju čine otac Radoslav i njegovo šestoro djece, donirao je više desetina hiljada evra kako bi dobili krov nad glavom.

Obezbijedio dom

Dom je obezbijedio i srpskim porodicama Varga u Vukovaru i Kokić iz Doboja, zatim je prikupio novac za izgradnju kuće nepokretnoj Jasni Dedić iz Gusinja i njenoj višečlanoj porodici.

Dok je igrao u NBA ligi za Milvoki, Nju Orleans i Čikago, a i sada u Barseloni, Nikola Mirotić na različite načine pomagao je ugroženima. Tako je, recimo, tokom određene humanitarne akcije koja bi trajala mjesec dana ili onoliko koliko bi bilo potrebno da se određene sredstva sakupe, Nikola za svaku trojku koju bi dao na utakmicama u tom periodu donirao po 500 dolara ili evra.

Finansijski je pomogao projektu „Božur za djecu Orahovca“, a dok se njegova rodna zemlja Crna Gora borila sa koronavirusom, donirao je 50.000 evra kako bi građani dobili što bolje uslove za liječenje.

Тагови: