"Копаоник бизнис форуму"

Мијаиловић и Човић о проблемима у српској кошарци

  • 05.03.2024. 17:47

Годинама воде два највећа кошаркашка клуба у Србији, а данас су се по први пут нашли на истом мјесту и причају о истим проблемима у српској кошарци и спорту уопште. Панел "Копаоник бизнис форуму" окупио је на једном мјесту предсједнике КК Црвена звезда и КК Партизан, Небојшу Човића и Остоју Мијаиловића, који су изнијели своје мишљење о проблемима у српском спорту.

Једна од тачака којих су се дотакли је и приватизација у српском спорту, па се тога посебно дотакао Остоја Мијаиловић, који се као предсједник ЈСД Партизан.

- Нисам спреман да будем инвеститор, да се не протумачи. Једно важно питање које бих покренуо овдје, а већ смо додирнули мало, а то је питање прије приватизације. Када би питали људе у сали, на улицама, да ли су Звезда и Партизан приватни или државни клуб, зна ли неко ко ће да узме новац од тих клубова? Ми смо удружење грађана, ми нисмо државни клубови, споменут је Партизан, ми имамо 10 година управу, из угла предсједника ЈСД Партизан, ако смо ми удружење грађана, за наше Скупштине које бирају Управне одборе би требало да добијемо подршку грађана, неких људи који имају чланске карте, они бирају Скупштину која бира нас, тако ми добијамо мандат.

- Имамо ситуацију у ФК Партизан гдје не можете тенковима да истерате управу, да ниједан навијач није за њих, да не желе да иду на утакмице, да нико не купује карте, али да долазите у ситуацију гдје Скупштина једногласно обнавља мандат једном Управном одбору. Што значи да је Скупштина та коју није одабрао Управни одбор, него они бирају Скупштину, што је апсурд. Ми морамо да се вратимо корак уназад, да видимо како се бирају Скупштине, па да они бирају праве предсједнике и праве људе који управљају клубовима и да уведемо баноквну гаранцију. А не кад је проблем зовеш државу, да ти држава помогне, увијек ће други, а не ти. То је прво питање, прије него што пређемо на приватизацију, да знамо како се бирају Скупштине, а како људи који немају подршку сами себе бирају. То није нормално, о томе морамо да причамо отворено.

Дотакао се посебно Мијаиловић и ТВ права и тога да вјечити од Евролиге добијају мизеран новац по овој категорији, од које рецимо, УЕФА живи.

- Са друге стране је тема ТВ права, Партизан и Звезда играју Евролиге и имаћемо 1.000.000 навијача у Арени, купићемо карте, плаћен порез, били у хотелу, Партизан је имао 397.000.000 имао путем друштвених мрежа, ТВ-а, а да за ТВ права није добио ништа. Јер ако не освојите АБА лигу, ви плаћате 500.000 евра да учествујете у Евролиги, а онда ако освојите АБА лигу, онда зарадите толико. А рецимо у Грчкој подјеле 10 милиона од ТВ права, а ми смо били други у Европи најгледанији и нисмо добили. Треба да се договоримо Звезда и ми, да нађемо изворе финансирање, а не да се свађамо ко од кога добија новац. Друго питање је то да имамо скупштину АБА лиге, пише се о Дубаију, Дубаи да би играо Еворлигу, њима треба нека лига да подигну, питали су многе, нису хтјели да приме, нисам против Дубаија, ја сам за, али друго питање на столу.

- Кад су разговарали са Евролигом, они су рекли да организација жели новац и да други клубови који су власници такмичења да уђе новац у њих. Ја ћу заступати тај интерес да Звезда и Партизан који су подигли АБА лигу, треба да узму највише новца од уласка Дубаија у АБА лигу. Ми смо учинили популарном, зато је њима занимљиво. Ту не смијемо да се свађамо, треба да дођемо до заједничкјог финансирања, да ли ће узети више или мање, ми се нећемо никад договорити, то је питање где се нећемо договорити, да би било одрживо, није ово клуб Остоје Мијаиловића, ово је клуб милиона људа. Код нас у просеку 20 одсто дође из иностранства, наше утакмице су постали свјетски познати евенти, долазе нам позанте фаце, људи, ми можемо да нађемо спонзорства да дођемо, веза је све, морају да постоје овакве дискусије.

- Јер у сат и 15 минута ћемо рећи неке ствари, а треба нам да кажемо неке ствари, најгора опција је да се не промијени ништа, да се настави свађа, расправа, на штету клубова. Неко ће бити први, ја бих волио да Партизан побјеђује Звезду цијели живот, али то се неће десити. Неће пасти небо ако није, у интересу српског спорта, погледајте људе, много је људи заинтерсована за спорт, кошарка је непрофитабилна, али је много гледанија од фудбала, будимо реални, популарнија је. ФК Црвена звезда ће приходовати из Лиге шампиона око 5.500.000 евра од карата, имају три утакмице, али имају стадионе од 60.000 људи, а ми ћемо прећи око 9 милиона, а платићемо 1 милион. Морају постојати интереси око којих нема свађања, да би ови клубови били одрживи и да би функционисало у будућност, са Остојом или без, то није важно, важни су заједнички интереси, рекао је предсједник КК Партизан.

Први човјек кошаркашког клуба Црвене звезде је говорио о транспарентности и финансирању клубова, гдје је истакао да се у табору црвено-бијелих транспарентност финансија никада није доводила у питање.

– Ми смо увијек до посљедњег динара били транспарентни. Није тачно да смо тек сад изашли са тачним приходима и расходима, ми смо све време транспарентни – истакао је Небојша Човић.

Поменуо је Човић и порески дуг Црвене звезде који је актуелна тема.

– Тачно је да Црвена звезда дугује око милион евра за порез, с тим што имамо са пореском управом неке ствари да израчунамо – закључио је Човић.

Први човјек клуба са Малог Калемегдана је имао и ријечи хвале за вјечитог ривала, нешто што нисмо имали прилике да чујемо у прошлости.

– Одајем признање Партизану, свака им част, што су се у вријеме короне одлучили да пређу у Арену. Свака част на томе – рекао је Човић, преноси Спорт Клуб.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.