Mundobasket

Počinje Svjetsko prvenstvo u košarci, evo kada igra Srbija

  • Извор: АТВ
  • 25.08.2023. 07:30

Svjetsko prvenstvo u košarci, u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, prvo u tri države, počinje danas utakmicama prvog kola u grupama A, D, E i H.

Prve utakmice na 19. Mundobasketu biće odigrane od 10 sati, u grupi A sastaće se od 10 selekcije Filipina i Italije, dok će u isto vrijeme u grupi E sastati Finska i Australija.

Ovo je drugi Mundobasket, koji se zaredom održava u Aziji, pošto je Kina bila domaćin SP 2019. godine.

Ujedno ovo će biti prvi put u istoriji da na završnom turniru neće biti reprezentacije koja je domaćin, pošto se Indonezija nije kvalifikovala za ovo takmičenje.

Srbija će na SP igrati u grupi B sa selekcijama Kine, Portorika i Južnog Sudana, a prvi meč odigraće u subotu protiv Kine od 14 časova.

U drugom meču prvog kola grupe B sastaće se Portoriko i Južni Sudan.

Drugo kolo u grupi B na programu je 28. avgusta, a sastaju se Kina - Južni Sudan i Portoriko - Srbija.

Posljednje kolo u grupi B je 30. avgusta, a Srbija igra protiv Južnog Sudana, dok se u drugom meču sastaju Kina i Portoriko.

Srbija će biti oslabljena na SP, pošto za "Orlove" neće igrati Nikola Jokić, Nemanja Nedović, Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Aleksej Pokuševski, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Alen Smailagić.

Brojne košarkaške zvijezde neće iz raznih razloga igrati na SP, a među njima su, između ostalih, Janis Adetokumbo, Kostas Slukas, Tajler Dorsi, Nik Kalates, Kristaps Porzingis, Džamal Marej, Riki Rubio, Domantas Sabonis.

U svijetu košarke ovo će biti presedan jer će se najbolje selekcije svijeta prvi put nadmetati u tri države, što do sada nije viđeno.

Takođe, ovogodišnje prvenstvo je četvrto koje će se igrati na azijskom kontinentu.

Prije tačno 45 godina, odnosno 1978. Filipini su ugostili 14 najboljih timova svijeta. Čekalo se 28 godina da ponovo Azija bude organizator, 2006. su domaćini bili Japanci, a 2019. Kinezi, uoči pandemije virusa korona.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: