Svjetsko prvenstvo

Sada kreće ono pravo: Srbija protiv Italije za četvrtfinale!

  • 01.09.2023. 07:49

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće protiv selekcije Italije prvi meč druge faze Svjetskog prvenstva.

Posljednjih godina dueli Srbije i Italije dobili su epitet košarkaškog klasika. Srbija je osamostaljenja odigrala 16 utakmica protiv selekcije Italije, a zabilježila je 11 pobjeda uz pet poraza.

Predstojeći meč važan je objema selekcijama, jer bi pobjeda Srbiji donijela plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, a Italiji bi omogućila da drugi duel druge faze protiv Portorika odigraju rasterećeno.

Tim Italije je do Grupe I došao nakon dva trijumfa, savladao je Angolu i Filipine, a poražen je od Dominikanske Republike. 

Srbija je na megdan Italiji stiže nakon tri ubjedljiva trijumfa protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana.

Srbija i Italija, niz međusobnih duela

Reprezentacije Srbije i Italije odigrale su 10 mečeva na zvaničnim takmičenjima, a skor je 7:3 u korist "orlova". Prvi meč između pomenutih timova odigran je u avgustu 2008. u Kaljariju u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a "orlovi" su bili bolji rezultatom 78:64.

Srbija i Italija su od 2021. godine odigrale četiri utakmice. Na kvalifikacionom turniru u Beogradu za plasman na Olimpijske igre u Tokiju tim Srbije je poražen od ekipe Italije 102:95, piše RTS.

Još jedan u nizu velikih poraza od Italije dogodio se 11. septembra prošle godine u osmini finala Evropskog prvenstva. 

U redovima Srbije, tada je najefikasniji igrač bio Nikola Jokić sa 32 poena i 13 skokova. Za Srbiju su pored Jokića igrali Dejan Davidovac, Vanja Marinković, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Dušan Ristić, Marko Jagodić-Kuridža, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz i Nikola Milutinov.

U selekciji Italije izvrsno je igrao Marko Spisu, postigavši 22 poena, ali i Nikolo Meli koji je ubacio poen manje.

Za "azure" su igrali Niko Manion, Paul Biliga, Stefano Tonut, Nikolo Meli, Simone Fontekio, Amedeo Vitorio Tesetori, Đampaolo Riči, Tomaso Baldaso, Ahile Polonara, Alesandro Pajola i Luiđi Datome.

Podsjećanja radi, selektor Italije, temperamentni Đanmarko Poceko isključen je na ovom meču u 26. minutu pri vođstvu Srbije 63:57, zbog rasprave sa sudijama. Njegov tim je u tim trenucima uspio da preokrene rezultat i da pobedi 94:86.

Srbija i Italija su posljednji duel do sada odigrali na Akropolis kupu u Atini, a u neizvjesnoj završnici pobijedili su "azuri" rezultatom 89:88.

Srbija i Italija igraće od 10.00, meč prvog kola Grupe I na Svjetskom prvenstvu u Manili, svi prethodni porazi "orlova" od "azura" postaće dio prošlosti ukoliko izabranici selektora Pešića dođu do trijumfa.

Grupa I: 

1. Srbija 3:0

2. Dominikanska Republika 3:0

3. Italija 2:1

4. Portoriko 2:1

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска