Izborna kampanja počinje u ponoć

  • 15.10.2020. 18:51

Sve je spremno za početak izborne kampanje koja počinje u ponoć. Ovog puta nešto drugačija. Ne više od 50 ljudi na jednom mjestu. Tako propisuju epidemiološke mjere. Političke partije su već uveliko pred birače izašle sa sloganima, a sutra će ih i zvanično predstaviti. 

Kada je SNSD u pitanju, prva stanica je Istočno Sarajevo gdje će promovisati prvi plakat. 28.dan kampanje biće u Banjaluci. Kampanju dočekujemo još više motivisani nego prije, poručuje za ATV šef glavnog Izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević. 

"Krećemo iz Istočne Ilidže iz Istočnog Novog Sarajeva čime smo simbolično htjeli da damo na značaju samom gradu Istočno Sarajevo koji na ovim izborima dobija direktno izabranog gradonačelnika. Mi nismo slučajno odabrali slogan "Okupljanje za Srpsku" iako on možda paradoksalno zvuči u uslovima kada nam je zabranjeno okupljati se i sa tim smo htjeli baš da pošaljemo tu poruku da bez obzira na posljedice virusa korona i svih epidemioloških mjera, mi ćemo se ove godine okupiti, ne u smislu fizičkog okupljanja, ali u smislu sabornosti i borbe za Republiku Srpsku", kaže Srđan Rajčević, šef glavnog Izbornog štaba SNSD-a. 

U gradovima i opštinama širom Republike Srpske sutra će osvanuti prvi plakati.  I tu postoje pravila za fer igru. Nema šaranja i skidanja tuđih slogana. 

Banjaluka danas obavlja posljednje pripreme. Ostalo je još imenovanje biračkih odbora za redovna biračka mjesta. 

"Imamo 70 ovjerenih političkih subjekata koji učestvuju u borbi za 31 odbornički mandat i naravno za mjesto gradonačelnika. Pozivamo sve učesnike u izbornom procesu, tu se podrazumijevaju i okupljanja ili na koji već način će politički subjekti provoditi svoje kampanje, prije svega da se čuvamo i čuvamo jedni druge i da poštujemo propisana pravila počevši od toga gdje se mogu lijepiti plakati", kaže Nada Batinar, predsjednik GIK Banjaluka.

"Imamo 33 politička subjekta koja su ovjerena za učešće na lokalnim izborima. U ta 33 subjekta imamo i 10 nacionalnih manjina. Sve mjere republičkog i gradskog štaba se moraju poštovati pa tako i zabrane okupljanja", kaže Maja Sorajić, predsjednik gradske izborne komisije Trebinje.

Da se propisane mjere moraju poštovati upozorio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Fokus je, kaže, na preventivi. Pogoršanje epidemiološke situacije neće uticati na održavanja izbora. 

"Ovaj skok ukoliko se provode mjere ne treba da utiče ni na šta. Mi smo zato  išli da u ovom prethodnom periodu donesemo sve mjere i ispratimo kvalitet samih tih mjera koje smo donijeli i da suzimo mogućnost prenosa virusa kako bismo omogućili da zajednica funkcioniše", kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić.

Na fer ponašanje pozvala je danas Centralna izborna komisija. Izborna kampanja  za lokalne izbore u BiH zakazane za 15. novembar će trajati do 14. novembra do 7 časova, kada počinje izborna tišina.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм