Još traje vještačenje autobusa

10 Poljaka iz nesreće na hrvatskom auto-putu vraćeno kući vojnim avionom

  • Извор: Телеграф
  • 10.08.2022. 16:09

Iako su uviđaj i obdukcija tijela poginulih putnika na hrvatskom auto-putu završeni, još traje vještačenje autobusa. Prema pisanju medija, neki su putnici prije udara u metalnu ogradu čuli zvuk poput pucanja gume, ali da li je tehnički kvar uzrok nesreće, pokazaće istraga. U bolnicama na sjeveru zemlje još se oporavlja devetero pacijenata koji su izvan životne opasnosti, a Hrvatsku je avionom napustilo 10 Poljaka - dvoje iz bolnice u Varaždinu, jedan iz Čakovca, a ostali iz zagrebačkih bolnica.

HRT javlja da je u zagrebačkim bolnicama odmah nakon nesreće hospitalizovano 19 osoba, a pušteno ih je sedmoro. U Klinici za traumatologiju smješteno je najviše povređenih putnika, njih osmoro, a danas ih je pušteno petoro.

Dva vozila sanitetskog prevoza došla su po poljske putnike te su ih prevezla do aerodroma.

U KBC-u Zagreb smešteno je petoro pacijenata, a danas je otpušten samo jedan. Ista situacija je u KB-u Dubrava, gdje je takođe otpušten jedan pacijent, a u toj bolnici danas se još odvijaju i neke dodatne operacije pacijenata.

U zagrebačkim bolnicama svi su pacijenti stabilno, njihovo stanje se poboljšava, ali njihovo dalje liječenje i oporavak trajaće još sigurno nekoliko nedjelja - i onih koji su ostali u hrvatskim bolnicama i onih koji su pušteni na kućno liječenje u Poljsku.

- U zavisnosti od razvoja situacije, dvoje od troje možda će ostati još ove nedjelje u jedinici intenzivnog liječenja, kad se njihovo zdravstveno stanje stabilizuje kompletno, premještaju se na odjeljenje, zatim se dogovara dalji njihov premještaj u matičnu zemlju - rekao je specijalista opšte hirurgije, ortopedije i traumatologije Klinike za traumatologiju Mario Malović.

Sveštenik navodno prije udara čuo zvuk poput pucanja gume

Oko podneva u MZL Zagreb spustio se poljski vojni avion, koji je transportovao 10 poljskih pacijenata u njihovu domovinu. Povrijeđeni putnici smešteni su i u Opštu bolnicu Varaždin, čiji je direktor Damir Poljak rekao da je dvoje najteže povređenih sada stabilno.

Što se tiče samog uzroka nesreće, razne informacije kolaju posljednja 24 sata. Tako su mediji objavili svjedočanstvo sveštenika koji je sjedio na pretposlednjem sjedištu, a kaže da je malo prije udara u metalnu zaštitnu ogradu čuo zvuk poput pucanja gume na autobusu. Međutim, naglašava se da vještačenje autobusa još traje i tek nakon njega znaće se tačan uzrok nesreće.

Hirurg Dragan Krištofić iz čakovečke bolnice rekao je za HRT da se dve pacijentkinje s teškim tjelesnim povredama koje su zbrinuli uspješno oporavljaju.

- Jedna pacijentkinja putuje avionom za Poljsku, dok druga ostaje do daljnjeg kod nas na liječenju. Ona je isto stabilna, isto do kraja nedjelje planiramo otpust na kućno liječenje - dodao je.

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм