Istra

Agresivni galebovi napadaju djecu i kućne ljubimce: Pojeli vjevericu

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 15.05.2023. 12:11

Galebovi su sve veća pošast u primorskim gradovima. U Istri više uopšte nije neuobičajeno vidjeti kako napadaju ljude želeći da im otmu hranu nasred ulice ili trga ili pak za stolom na nekoj terasi, piše Jutarnji list.

Mnogim turistima pogled na galeba s terase nekog kafića ili restorana izgleda romantično, ali sva romantika nestane kada im slete na sto i pojedu kroasan, brancina ili krompiriće.

I baš zato su još 2011. Porečani odlučili da nešto preduzmu. Angažovali su Veterinarsku bolnicu Poreč kako bi po uzoru na Veliku Britaniju smanjili populaciju galebova u urbanoj sredini tako da se u gnijezda stave plastična jaja.

Teška nesreća u Modriči: Mladić ostao bez stopala!

Teška nesreća u Modriči: Mladić ostao bez stopala!

Podaci za gradove

Poslije toga akciji su se 2016. pridružili i Rovinj i Novigrad, a Pula 2019. Sada se godišnje zamijeni oko 3.500 jaja, a koliko je to gnijezda, jasno je kada se taj broj podijeli s tri. Jer galebovi u prosjeku snesu od jedno do tri jaja i na njima leže mjesec dana dok se ne izlegnu ptići.

Akcijom koordinira direktor Veterinarske bolnice Poreč Branko Jurić zajedno sa Zdravim gradom Poreč, a financiraju je Pula, Poreč, Rovinj i Novigrad s najvećim istarskim hotelskim kućama. Jurić kaže da je sada akcija zamjene jaja završila, ali da dalje nadziru područja gdje se galebovi gnijezde u urbanim zonama.

Iz banjalučke prodavnice ukradeno više od 11.000 KM

Iz banjalučke prodavnice ukradeno više od 11.000 KM

"Najveći rezultat akcije vidimo u Poreču jer smo tu već više od 10 godina. Tu se smanjila populacija galebova u gradu za 50 odsto, a čak 70 odsto u hotelskim i turističkim naseljima. U Rovinju i Novigradu ta se populacija smanjila 25 do 30 odsto, a za Pulu je prerano reći jer građani tek treba da nam jave pozicije gdje se nalaze gnijezda", kaže Jurić, čija veterinarska stanica jedina u Hrvatskoj obavlja ovaj posao i zasad pokrivaju samo ta četiri istarska grada.

Kaže da su se na početku akcije žalile pojedina ekološka udruženja, ali napominje da imaju sve potrebne dozvole nadležnog Ministarstva. S druge strane, ističe da njima nije cilj da smanji populaciju galebova uopšte, nego da ih na ovaj način vrate u prirodna staništa, a to su hridi.

Prenosioci bolesti

"Zašto galebovi dolaze u gradove? Dolaze zbog hrane. Pre su se hranili na deponijima u Poreču i Rovinju. Otkada su te deponije zatvorene, dolaze u gradove i čekaju na hranu iznad škola, mjesta gdje se prodaje hrana, tržnica. I onda napadaju ljude, djecu, kućne ljubimce. Čak su jednom napali vjevericu i pojeli je nasred grada, iako ona nije u njihovom lancu ishrane", kaže on.

Ističe da je vrlo neugodan njihov napad na ljude, jer ptica može da povrijedi čovjeka.

Ubijen poznati MMA borac: Svađa u klubu, pa filmski obračun!

Ubijen poznati MMA borac: Svađa u klubu, pa filmski obračun!

"Ima posebnu taktiku, jer dolazi s leđa i uplaši ljude koji tada ispuste hranu. Vrlo su pametni i tačno znaju kada recimo djeca izlaze na dječje igralište ili u dvorište i čekaju ih tačno u to vrijeme. Isto tako, hrane se i na uličnim hranilištima za mačke, a o kantama za smeće da ne govorim", ističe dalje.

Kaže da prirodnog neprijatelja nemaju i da je zato takvih slučajeva bilo sve više. Gnijezde se kada kreće toplije vrijeme, a najčešće gnijezda pletu na ravnim krovovima, a sve više počinju to raditi i na kosima, uz dimnjake.

Izvršitelji preuzeli

Izvršitelji preuzeli "Balkon" od Milakovića

"I onda sjede mirno na jajima mjesec dana dok se ptići ne izlegu. Ali kada se izlegu, počinje šou jer postaju jako glasni i to ljudima smeta. Ne mogu od njih spavati, uništavaju krovove, posebno dok uče ptiće da lete. A kada im zamijenimo jaja, sjede na njima duže pa vide da se ništa ne događa. Onda odustanu. Neki se znaju vratiti i iduće godine na isto mjesto i ako opet na tom mjestu zamijenimo jaja, shvate da nešto ne valja s tim mjestom i da tu ne mogu da stvore podmladak pa napuste gnezdo. Inače, kada ne biste zamijenili jaja, nego ih samo uklonili, galebovi bi ih ponovno snijeli i ništa ne biste napravili", ističe Jurić koji kaže da su u sklopu akcije napravili i analizu izmeta.

"Neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu": Evo šta je sve Erdogan poručio svojim pristalicama

"Utvrdili smo da je pun salmonele. Stoga moramo biti svjesni da su galebovi prenosioci i nekih bolesti. Svese to događa jer se hrane otpacima, a ne ribom. Cilj je vratiti ih na njihova staništa i da se hrane ribom", zaključio je ovaj porečki veterinar.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)