Američki analitičar

Bardoš: Crnogorska korumpirana partija socijalista ubija zemlju

  • 29.01.2020. 19:31

Američki analitičar Gordon Bardoš naglasio je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ekonomski gledano, omogućava predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da preuzme kontrolu nad stotinama nekretnina koje koristi Srpska pravoslavna crkva (SPC), istovremeno politički slabeći jedinu preostalu organizovanu instituciju u toj zemlji koja je u stanju da predstavlja ozbiljnu prijetnju njegovoj vladavini.

Bardoš je naglasio da su trenutni protesti u Crnoj Gori samo simptom sukoba koji je dugo u toku, a ako se Vašington ozbiljno bavi promovisanjem demokratije na Balkanu, onda će pročistiti put prvoj demokratskoj tranziciji u crnogorskoj istoriji.

"Osim što će Vašington ozbiljno udariti protiv organizovanog kriminala i korupcije u jugoistočnoj Evropi, potez protiv Mila Đukanovića, takođe, bi uputio snažnu poruku ostalim balkanskim autoritetima da se njihovo ponašanje više neće tolerisati", naveo je Bardoš u autorskom tekstu za američki magazin Nešnl interst.

Bardoš upozora da gotovo neopaženo, zbog događaja na Bliskom Istoku i drame o impičmentu, na Balkanu izbija još jedna kriza.

"U Crnoj Gori hiljade ljudi protestuje protiv novog zakona koji je usvojio crnogorski parlament i koji je potpisao dugogodišnji moćnik države Milo Đukanović, a koji Vladi daje imovinu koju vjerske organizacije u zemlji koriste najmanje vijek. Dokazi o problemima koje stvara novi kontroverzni zakon mogu se vidjeti u širokoj osudi koju su dobili od pojedinaca poput pape Franje, ekumenskog patrijarha Vartolomeja i ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila", navodi Bardoš.

On je ocijenio da je Đukanovićev plan da crkvene objekte bez ekonomske vrijednosti preda nekanonskoj organizaciji koja je pod njegovom kontrolom, a koju predvodi "odbačeni šarlatan...", prenosi crnogorski portal Vijesti.

"Međutim, trenutni protesti u Crnoj Gori samo su simptom sukoba koji je dugo u toku. Upadljivo je to što je najnovija članica NATO jedina bivša komunistička evropska zemlja koja nikada nije imala demokratsku tranziciju. Čak su i u Bjelorusiji i Rusiji komunisti bili bez vlasti bar jedan izborni ciklus. Ali Đukanovićeva vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), koja je samo preimenovana komunistička partija, neprekidno je na vlasti od 1945. godine", navodi Bardoš.

Prema njegovom mišljenju, Đukanović je Crnu Goru pretvorio u svoj feudalni posjed.

Nakon 30 godina korupcije i prevare, piše Bardoš, crnogorska istraživanja javnog mnjenja razumljivo otkrivaju da raste nezadovoljstvo pravcem u kome je Đukanović vodio zemlju.

"U međuvremenu, Đukanović se suočava i sa drugim problemima. Bivši prijateljski zapadni diplomati pozvali su ga da ode, jedan od glavnih finansijara njegove stranke ga je prevario (i otkrio rašireno reketiranje u koje je uključena Đukanovićeva partija), i zahvaljujući sumnjivom kineskom zajmu od 1,5 milijardi dolara za kinesku infrastrukturu, udio duga u BDP-u sada je porastao na 80 procenata. Ako Đukanović ne vrati kredit, onda uslovi sporazuma omogućavaju Kini da potražuje crnogorsku teritoriju kao obezbjeđenje", piše Bardoš.

On smatra da se Vašington sada suočava s jednom od svojih višegodišnjih strateških i moralnih vanjskopolitičkih dilema.

"Pritiskom protiv njega sa svih strana, Đukanović će pribjeći sve očajnijim mjerama za ostanak na vlasti. To će zauzvrat izazvati sve veću konfrontaciju sa političkom opozicijom i civilnim društvom u zemlji", navodi Bardoš.

On ocjenjuje da Vašington sada ima dva izbora pred sobom, a jedan je nastavak podržavanja Đukanovićevog korumpiranog režima.

"Tokom protekle decenije, Vašington je dozvolio Đukanoviću da pridruživanje NATO-u zamijeni za demokratizaciju. Ako Vašington nastavi ovim putem, tada će preuzeti stratešku odgovornost za nestabilnost i odstupanja koje će Đukanovićeva vladavina i dalje izazivati i moralnu odgovornost za izdavanje svake nade za mirnu demokratsku reformu u zemlji", upozorava Bardoš.

On dodaje da "Vašington može ostati vjeran svojim navodnim moralnim principima i prestati da podržava Đukanovićevu tridesetogodišnju autoritarnu kleptokratiju".

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)