Правомоћно осуђен

Бивши начелник полиције тужи Хрватску

  • Извор: н1инфо.хр
  • 26.02.2024. 21:53

​Хрватски полицајац, некадашњи локални начелник саобраћајне полиције, који је правомоћно осуђен због злоупотребе свог положаја, тужи Хрватску због непоштеног суђења. Може ли срушити пресуду ако докаже да све није било по правилима?

За сада је успио пред Европским судом за људска права покренути поступак против Хрватске тужбом у којој замјера државним институцијама што му је прислушкиван телефон. На тај му се начин, сматра, озбиљно задирало у приватност, а на крају је као казну добио само рад за опште добро.

Кривим је проглашен јер је ургирао у случају свог колеге којег је "пресретач" зауставио док је возио чак 207 km/h без возачке дозволе и личне карте, а у аутомобилу му се налазило и дијете. Његов надређени кажњен је јер је узео 22 килограма граха као мито.

Сада овај некадашњи полицијски шеф тражи да се утврди да су му прекршена основна људска права. Сматра да прислушкивање његових телефонских разговора није било потребно будући да није био повезан с неким тешким казненим д‌јелом. Осим тога, истакао је у тужби, увјерен је да је то задирање у његову приватност било непропорционално у односу на оно за шта су га сумњичили. Другим ријечима, снимци нису смјели бити докази.

На крају је и осуђен јер је суд његове телефонске контакте с особом за коју је био издан налог за тајно праћење и прислушкивање ипак прихватио као ваљане доказе.

Иако је овај процес окончан још 2021., овај бивши полицијски шеф није одустао већ је поднио тужбу Европском суду за људска права. Сада је одлучено да ће се против Хрватске због тога спровести поступак. Након њега тужба може бити одбачена или прихваћена, а Хрватска кажњена.

Представница Хрватске на Европском суду за људска права Штефица Стажник мора одговорити је ли доиста дошло до уплитања у приватни живот оптуженог полицајца, те ако га је било је ли оно било у складу с одредбама Конвенције о заштити људских права и темељних слобода.

"Је ли полицајац имао поштено суђење? Јесу ли постојали заштитни механизми у односу на информације прибављене мјерама тајног надзора и њиховог кориштења међу доказима у поступку?", питања су на која Европски суд за људска права очекује одговоре од Хрватске, преноси "Н1".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: