Животне потрепштине поскупјеле

Благи раст инфлације у Словенији

  • Извор: Агенције
  • 31.03.2024. 16:25

Годишња инфлација у марту је благо порасла. Животне су потрепштине у годину дана поскупјеле у просјеку за 3.6 одсто, а у односу на фебруар за 0.2 процента. Поскупљење је резултат сезонског мијењања од‌јеће и обуће.

Због престанка снижења и преласка на прољетно-љетну колекцију, у марту је највише поскупјела од‌јећа и обућа. Они су мјесечној инфлацији придонијели с 0.5 одстотних бодова. Од‌јећа је поскупјела 8.3 одсто, а обућа 5.7 процената.

Поскупљења моторних горива додала су 0.2 одстотна бода. У односу на фебруар бензин је поскупио 4.7 одсто, а дизелско гориво 3.8 процената. По 0.1 одстотни бод придонијела су чак и поскупљења воде и разних стамбених услуга те остала поскупљења у марту.

С друге стране, инфлација је смањена за 0.5 одстотних бодова због нижих цијена аранжмана. Оне су на крају зимске сезоне биле јефтиније 14.3 одсто. Инфлацију су за 0.1 постотни бод смањила још јефтинија крута горива и друге услуге везане уз лична возила, преноси "SeeBiz".

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм