Опијати

Број конзумената кокаина нагло скочио

  • Извор: Индекс
  • 13.12.2023. 10:25

Све више људи у свијету, посебно младих, конзумира дроге и разне опијате, а истраживања показују да је тај скок итекако осјетан и у Хрватској, гдје предњачи кокаин.

Кокаин је друга најчешће пријављивана дрога, како од оних који су први пут кренули на лијечење, тако и од оних који заврше на Хитној.

Према подацима који долазе из Европске уније, предозирање кокаином чинило је петину смртних случајева од предозирања у 2021. 

Преминула звијезда серије

Преминула звијезда серије "Brooklyn 99"

Из Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама (EMCDDA) упозоравају да је ова дрога све присутнија на тржишту, понајвише међу маргинализовани групама, у којима долази до конзумације још горе његове варијанте - cracka. 

Број конзумената кокаина у Хрватској учетворостручио се у само пар година

Топло па јаке падавине: Од јужног до сјеверног вјетра уз захлађење

Топло па јаке падавине: Од јужног до сјеверног вјетра уз захлађење

Резултати истраживања средстава зависности у општој популацији Хрватске које су спровели Хрватски завод за јавно здравство и Институт за друштвене науке Иво Пилар открили су огроман скок конзумације кокаина у Хрватској у само неколико година, и то нарочито међу популацијом млађом од 35 година. 

Према тим је истраживањима преваленција узимања кокаина показала узлазан тренд од 0.5 одсто и 1.9 одсто између 2011. и 2019. године. Тај се постотак односи на број одраслих који су конзумирали кокаин између 2011. и 2019. године, који се готово учетверостручио.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм