CIA još 1970. previdjela rat u SFRJ: Hrvati militantni nacionalisti, Titova smrt pokreće katastrofu

  • 23.12.2020. 22:55

Američka obavještajna agencija CIA na popularnom servisu Flickr ima svoj profil na kojem objavljuje deklasifikovane geografske karte, dakle one na kojima više nisu oznake tajnosti pa ih smije vidjeti i javnost. Prije nekoliko godina objavili su i nekoliko karata Jugoslavije, koje su tada neke iznenadile. Jedna je iz 1981. godine, a druga, ona iz 1998., jeste vojno-geografska. Tu je i jedna karta centralnog Balkana iz 2000., na kojoj se djelimično nalazi i Hrvatska, navodi Večernji list.

SAD su inače bile prilično zainteresovane za Jugoslaviju koja je u vrijeme Hladnog rata bila važna država. Tako je 2007. objavljen dokument od 20. novembra 1970. godine, u kojem se govori o “snagama koje su decentralizovale političku vlast i kontrolu unutar Jugoslavije više nego u bilo kojem drugom komunističkom društvu”, piše Večernji list.

“Pitanje je hoće li te snage podriti centralizam u Jugoslaviji, a izgled posttitovske stabilnosti neće postati jasan još neko vrijeme. U svakom slučaju, karakter Jugoslavije se mijenja, a posljedice eventualnog rezultata sve su važnije za Jugoslovene, Ruse i Zapad”, piše u uvodu dokumenta, u kojem se citira i izjava crnogorskog komuniste i disidenta Milovana Đilasa o mogućnosti sovjetske intervencije u Jugoslaviji.

U ovom dokumentu već se govori o postitovskoj Jugoslaviji, što ne čudi jer je Tito već bio u poodmakloj starosti, no umro je tek 10 godina poslije. CIA je već tu naslutila krvavi raspad Jugoslavije. “Potencijal za katastrofu je stvaran”, piše u dokumentu u kojem se upozorava da bi Hrvati, ako Edvard Kardelj ili Kosta Crvenkovski nakon smrti Tita budu tražili njihove ostavke, mogli krenuti prema secesiji koja bi se u tom slučaju mogla sprečiti jedino vojnom akcijom pod srpskim i crnogorskim generalima.

“Dovede li se to do ekstremnog zaključka, to bi moglo značiti građanski rat”, piše u dokumentu. 

Takođe se navodi kako Kardelj u borbi protiv republičkih lidera ima samo Titov lični autoritet i vojsku. “Nakon Titove smrti ostaće samo vojska”, piše u dokumentu.

U dokumentu se ističe i da su Slovenija i Hrvatska znatno bogatije od drugih dijelova Jugoslavije i naglašavaju hrvatske težnje prema nezavisnosti. Pri kraju dokumenta nalazi se riječnik, a pod “Hrvatska” ističe se kako se njome gotovo hiljadu godina upravljalo iz Beča i Budimpešte, dok je Dalmacija imala znatno drukčiju istoriju od ostatka zemlje te da je bila zemlja pirata, trgovaca i dugogodišnja kolonija Venecije.

Kosmopolitski nastrojeni Dalmatinci, ističe se, ne dijele tako snažno militantni nacionalizam ostatka Hrvatske te su, barem između dva svjetska rata, bili skloniji proglasiti Srbe pobjednicima i garantima nezavisnosti od neslovenske dominacije.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм