Crkva Svetog Jovana

Crnogorska policija zabranila služenje liturgije u pravoslanom hramu

  • 06.07.2019. 11:05

Uprava policije Crne Gore zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj služenje liturgije u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja povodom Ivanjdana, prenose podgorički mediji.

Liturgija je zabranjena uz obrazloženje da je riječ o "zaštićenom lokalitetu", a na zahtjev lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske. 

"Pobjeda" piše da će liturgija kao i prošle godine biti služena nekoliko desetina metara dalje od sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja. 

Prema najavama, policija će obezbeđivati lituriju. 

Pojedinačno najjača albanska partija u Ulcinju "Forca" pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da liturgiju održi "na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom". 

Uprava policije Crne Gore je prošle godine zabranila liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču jer skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, stav Ministarstva kulture da je riječ o kulturnom i arheološkom lokalitetu. 

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je sa sveštenstvom ipak liturgiju održao nedaleko od ostataka crkve. 

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.