Devet osoba iz Crne Gore u Siriji

  • 09.02.2020. 09:19

Tri muškarca, četiri ženske osobe i dvoje djece iz Crne Gore nalaze se u Siriji na teritoriji pod kontrolom terorističke ogranizacije "Islamska država", navodi se u strateškom dokumentu koji je usvojila Vlada Crne Gore.

U Strategiji prevencije i suzbijanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma za period 2020-2024. godine, koji je usvojen na posljednjoj sjednici crnogorske Vlade, navedeno je da su od oktobra 2012. do kraja 2018. godine u Siriju otputovala 23 punoljetna crnogorska državljanina, 18 muškaraca i pet žena, kao i troje djece.

Navedeno je da je u Siriji poginulo šest muškaraca iz Crne Gore, a vratilo se osam punoljetnih osoba, sedam muškaraca i jedna žena, kao i jedno dijete.

U Višem sudu u Podgorici vođena su dva krivična postupka zbog učešća u stranim oružanim formacijama. Јedna osoba proglašena je krivom jer je učestvovala u borbama u Ukrajini, a druga u Siriji.

Obje osobe osuđene su na zatvorske kazne, koje su odslužile i puštene su na slobodu.

Od novembra 2015. godine, nema registrovanih odlazaka crnogorskih državljana u Siriju, navedeno je u Strategiji.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм