Бајден наредио

Пентагон покренуо нападе у Сирији, Вашингтон поручује: "Ово је самоодбрана"

  • Извор: РТ Балкан
  • 27.10.2023. 07:09

Америчке снаге су покренуле вишеструке ваздушне нападе на војне објекте у Сирији, саопштио је Пентагон, тврдећи да је операција одговор на недавне нападе наоружаних група на нелегалне америчке положаје које је извела наоружана група наводно повезана са Ираном.

Министар одбране Лојд Остин је рекао да су у питању потези самоодбране, те да их је наредио амерички предсједник Џозеф Бајден.

Погођена су два објекта у источној Сирији које користи Иранска револуционарна гарда и њој блиске групе, али је Остин нагласио да они нису повезани са тренутним борбама Израела и Палестинаца.

"Ови уско прилагођени удари у самоодбрани имали су за циљ искључиво заштиту у одбрани америчког особља у Ираку и Сирији", навео је Остин у саопштењу, додајући да је мисија "одвојена и различита" од догађаја у Гази.

Шеф Пентагона је потом изјавио да Вашингтон "не тежи сукобу", али да ће одговорити на "нападе на америчке снаге које подржава Иран", обећавајући да ће предузети даље неопходне мјере да заштити Американце.

До 1.000 америчких војника је тренутно распоређено у Сирији, заузимајући кључна нафтна поља и прелазе на реци Еуфрат уз подршку милиције коју предводе Курди. Влада у Дамаску је више пута протестовала јер њихово присуство крши међународно право.

Саопштење Остина је уследило само неколико сати након што је америчка војска саопштила да ће распоредити још 900 војника негде на Блиском истоку како би ојачала своје "способности заштите снага".

Пентагон је потврдио још најмање три покушаја дронова и ракетних напада на америчке базе широм Ирака и Сирије, након серије напада посљедњих недјеља. Недавно су америчке снаге биле гађане у Ираку, али према речима званичника, напад није успио. Од 17. октобра, америчке трупе су гађане укупно 16 пута, наводи Централна команда САД.

Вашингтон је такође послао поморску флоту на Блиски исток усред растућих регионалних тензија због најновијег распламсавања у Гази, укључујући две ударне групе носача авиона и један амфибијски јуришни брод са 2.000 маринаца и морнара.

Званичници су рекли да распоређивање има за циљ да одврати Техеран и групе милиција од учешћа у борбама или потпиривања ширег рата, а Остин је инсистирао да удари у Сирији нису означили "промјену у нашем приступу сукобу између Израела и Хамаса" .


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)